eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A termelésbe állított Öcsöd K-2 gázkút az O&GD Central Kft. gyűjtőállomásán Öcsöd határában 2016. július 14-én. Az ezen a napon átadott gyűjtőállomáson termelésbe állítottak két  gázkutat, a harmadik a jövő héten kezdi a termelést. A három kút összesen 6-7 ezer köbméter földgázt fog termelni óránként.
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Hatalmas vagyon a magyarok lába alatt - jöhetnek az önkormányzati gázkutak

Sok gázkút kihasználatlanul áll Magyarországon. Az új technológiák lehetővé teszik, hogy önkormányzatok vagy magánvállalkozások a jövőben hasznosítsák ezeket. Megjelent a Szénhidrogének Magyarországon; Eredmények, lehetőségek című könyv, amelynek egyik fejezete erről szól.

Vannak technológiai megoldások arra, hogy a közösségek is jobban kihasználják a szénhidrogén-forrásokat - mondta az InfoRádiónak Nyikos Attila, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Szerdán jelent meg a hivatal "Szénhidrogének Magyarországon" című átfogó kiadványa, amely külön fejezetet szán ennek.

A kiadvány azoknak a közösségeknek, önkormányzatoknak, vállalkozásoknak szól, akiknek a területén megtalálhatók azok a szénhidrogén kutak, amelyek jelenleg alacsony kihasználtságúak, vagy éppen már befejeződött ott a termelés, de a mélyben maradt még földgáz - mondta az InfoRádió kérdésére Nyikos Attila.

Bizonyos kutak esetében a gáz metántartalma alacsonyabb 75 százaléknál, de ez az energiahordozó is értékes, egyes célokra használható a ma már létező technológiákkal. Például rá lehet telepíteni egy gázmotort, vagy egy mikroturbinát, ami áram fejlesztésére alkalmas.

Ha pedig olyan az adott gázmezőnek a metántartalma, akkor egy lokális gázhálózatot is létre lehet hozni. Így a közösségek vagy a vállalkozások meg tudják teremteni a saját energiaforrásukat, ami nagyon olcsó, hiszen helyben van.

A kiadvány 10 ezer ilyen gázkutat sorol fel, ez gyakorlatilag a Magyarországon eddig lefúrt szénhidrogén-kutak összessége. Ezek jelentős részét a Mol használja, de így is sok kihasználatlanul áll.

A technológia fejlődik, ezért eljött az az idő, hogy ezeket újra látogassuk, hiszen a magyar energiamérlegben ezek nagyon komoly kapacitást jelentenek. Magyarország éves gázfogyasztása átlagosan 8,5 milliárd köbméter, ebből 1 milliárd köbmétert adhatnának az újra hasznosításba vont kutak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×