INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

ingatlan

gazdaság

lakásár

otthon centrum

Keys and lock the door on the background of solar garden

Már panelért is kérnek félmillió fölötti négyzetméterárat

Infostart

Egy ingatlanközvetítő összeszedte az idei "legeket": egy Csepel gyártelepen lévő társasházi téglalakás 6,6 millióért volt megszerezhető, de bőven akadtak 100 milliónál is drágább ingatlanok is.

Az általuk értékesített ingatlanok 0,75 százaléka kelt el 100 millió forintnál magasabb értéken, döntő részben Budapesten. Az agglomerációban kettő, vidéken pedig egy ingatlant adtak el ilyen áron - közölte az Otthon Centrum (OC).

A 2018-ban értékesített nagy értékű ingatlanok jellemzően téglaépítésű társasházi lakások voltak, nagyjából fele arányában újépítésű társasházakban és régi épületekben. Az átlagos nettó méretük 194 négyzetméter, átlagos értékesítési idejük pedig 160 nap volt, ami a téglaépítésű társasházi lakásoknál két hónappal hosszabb idő, míg a családi házak átlagos értékesítési idejénél valamivel kevesebb.

Társasházi luxus

Közel 180 millióért kelt el egy az V. kerületben, az Arany János utca közelében található hatszobás lakás. A kedvező fekvés és a szép belső kialakítás mellett az OC szerint az is vonzóvá tette az ingatlant, hogy bár majdnem a ház legfelsőbb szintjén található, lifttel kényelmesen elérhető.

Budapesten az V. kerület szívében egy a sétálóövezetben található használt lakásért négyzetméterenként 1,5 millió forintot fizetett a vásárló.

Az ingatlanos cég szerint a magas árat leginkább a lokáció és az egyedülálló kilátás indokolta, mivel a XIX. században épült társasház közepes állapotú lakása egyéb paraméterei tekintetében egyáltalán nem volt különleges.

Vidéken a legdrágábban értékesített lakásba Siófokon, az Aranyparton szeretett bele új tulajdonosa:

a tóparttól 100 méterre lévő lakásért kereken 50 millió forintot fizetett ki az eladónak.

A kétezres évek elején épült, háromszobás, földszinti lakáshoz egy 20 négyzetméteres terasz is járt.

Budapesten kívül az agglomerációban fizették ki a legmagasabb négyzetméterárat társasházi lakásért. A budaörsi, 15 éve épült társasházban az egyszobás, erkélyes lakás négyzetmétere 708 ezer forintért cserélt gazdát. Vidéken a legmagasabb fajlagos áron szintén a siófoki Aranyparton kelt el egy háromszobás lakás, ott egy négyzetméterért 665 ezer forintot fizettek.

A panellakások ára elhelyezkedéstől függően kezdi beérni a téglalakásokét

Idén eddig a legtöbbet a főváros III. kerületében, a Római lakótelepen található lakásért fizettek. A 73 négyzetméteres, két teljes és két félszobával rendelkező lakás 38,5 millió forintért lett új tulajdonosáé. A legdrágább fajlagos áron viszont a Duna túlpartján, a XIII. kerületi Kárpát utcában kelt el panellakás. A felújított épületben 630 ezer forintot ért egy négyzetméter a vevő számára.

Az Otthon Centrum által közvetített adás-vételek között Budapesten kívül Dunakeszin adtak legtöbbet panellakásért idén, összesen 25 millió forintot. A 74 négyzetméteres, teljeskörűen felújított, 2+2 szobás lakáshoz 3,5 négyzetméteres erkély is tartozott.

Családi házak

A családi házak közül az idei első félévben a rekorder egy adyligeti villa volt: a 400 négyzetmétert is meghaladó alapterületű családi ház 270 millió forintért kelt el. Egy kifejezetten kis méretűnek számító, mindössze 54 négyzetméteres, két szobás ingatlanért 981 ezer forintot fizettek négyzetméterenként.

A másik véglet

A legkevesebbet egy Csepel Gyártelepen lévő téglaépítésű társasházi lakásért fizetett új tulajdonosa. Az apró, mindössze 19 négyzetméteres ingatlanért 6,6 millió forintot fizetett ki, igaz a földszinti lakás állapota erősen felújításra szorul, tehát még további költségekkel kell számolnia. Vidéken a legkedvezőbb áron egy Ózd farkaslyuki lakás kelt el. A 37 négyzetméteres, egyszobás, szintén földszinti lakásért mindösszesen 1,25 millió forintot fizettek, ami részben leromlott állapotának és a városszéli elhelyezkedésének volt köszönhető.

A panelek között a negatív rekorder az a salgótarjáni lakás lett, amelynek megvételéért csupán másfél millió forintot fizetett új tulajdonosa.

A 28 négyzetméteres, egyszobás, földszinti lakás szintén erősen felújításra szorul. A fővárosban a legolcsóbb panel egy angyalföldi 34 négyzetméteres garzon volt 11 millióért. Ez esetben a lakás árát jelentős mértékben csökkentette, hogy az ingatlan haszonélvezettel terhelt.

A fővárosban a legolcsóbb családi ház adásvétel Rákoshegyen volt, ahol egy mindössze egyszobás ingatlanért 8,5 millió forintot fizettek ki. Igaz, az épület jelenleg lakhatatlan. Ennél is olcsóbban kelt el egy Ózd külterületén található másfél szobás ház, amelyért új tulajdonosa mindössze 1 millió forintot fizetett.

Nyitókép: WDnet Agency
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018