eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Fontos változás a lakáshitelezésben!

Változtatna a hitelfelvételkor alkalmazott jövedelemszabályokon október elsejétől a jegybank. A szigorúbb feltételeket tartalmazó rendeletet most véleményezi az Európai Központi Bank.

Idén októbertől a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg a Magyar Nemzeti Bank az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél, hogy az ügyfelek elkerüljék a túlzott eladósodást - tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t.

2015 óta élnek adósságfék-szabályok, amelyek a fedezetül rendelkezésre álló ingatlan értéke alapján, illetve az adósok jövedelme alapján szabják meg a felvehető hitel, illetve a vállalható törlesztő részlet maximumát - mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az InfoRádiónak.

"A 2018 október elsejétől életbelépő szabályok szerint az MNB megkülönböztetné a jövedelemarányos törlesztőrészlet nagyságát:

hogy az ügyfél milyen kamatrögzítést, mekkora időszakra vonatkozó kamatfixálást vállal a hiteleinél"

- emelte ki Binder István.

Binder István elmondta, az intézkedés célja, hogy ösztönözzék az ügyfeleket a biztonság erősítésére, arra, hogy kellő jövedelemtartalékkal rendelkezzenek abban az esetben is, ha a kamatok, referenciahozamok kedvezőtlen irányba mozdulnának.

"A kamatok a hosszú futamidő alatt, el is indulhatnak akár fölfelé, ilyen időkben ezek a fékek, és biztonsági szabályok nagyon sokat jelenthetnek"

- tette hozzá.

Október elsején jönnek a változások

A közlemény szerint az új, öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát. (Jelenleg magasabb jövedelem alatt a 400 ezer forint feletti nettó havi jövedelmet érti az MNB.)

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet.

A legalább 10 évre, vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM).

A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb JTM-limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél.

Az MNB a jelenlegi havi nettó 400 ezer forintról 500 ezerre emelte a magasabb arányú törlesztőrészlet vállalását lehetővé tevő jövedelemlimitet. Ez a változás 2019. július 1-én lép életbe

- olvasható az MNB közleményében, amelyben az elmúlt években látható nominális és reálbér-emelkedéssel indokolják a limitemelést.

Az MNB közölte: az előírások módosításával biztosítani kívánják, hogy a kamatkockázatnak kitett ügyfelek is megfelelő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek, felkészülve ezzel a törlesztőrészletek kedvezőtlen változására.

Az adósságfék-szabályok megváltoztatásának célja a jegybank szerint

a lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonságának növelése mellett a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök térnyerésének elősegítése.

Az MNB úgy fogalmazott, hogy a lakossági hitelezés a jövőben még jobb minőségben, azaz egészségesebb szerkezetben, fenntartható módon valósulhat meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×