eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Százmilliárd forint fogyasztóbarát lakáshitel az ügyfeleknél

Májusban átlépheti a 100 milliárd forintot a pénzintézetek fogyasztóbarát lakáshiteleinek kihelyezése - közölte a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Kiemelte: átlagosan 11 millió forint körüli összegű lakáshitelt igényelnek az ügyfelek, ennél a hitelterméknél a fogyasztók eddig majdnem 90 százalékban használt ingatlanhoz vették fel a kölcsönt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint idén márciusban közel 18 milliárd, áprilisban mintegy 21 milliárd forintnyi új fogyasztóbarát lakáshitelt folyósítottak az ügyfeleknek. Az ügyfelek hitelfelvétele egyre gyorsul a fogyasztóbarát lakáshiteleket illetően, ennek köszönhetően e hiteltípusnál

az április végi közel 87 milliárd forintnyi állomány május végére várhatóan átlépi a 100 milliárd forintot

- mondta Binder István az MNB felügyeleti szóvivője az InfoRádiónak.

"Biztató az is, hogy a lakossági ügyfelek több mint háromnegyede (76%-a) immár fix kamatozással veszi fel a lakáshitelét" - hangsúlyozta Binder István.

Kamatozás

"A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek csak fix kamatozással vehetők fel, az ügyfél döntése alapján 3-5-10 éves, vagy a futamidő végéig fix kamatozással"

- emelte ki. Az eddigi hitelfelvételek azt mutatják, hogy az ügyfelek leggyakrabban 5 évre fixálták kamataikat, ezek teszik ki a hitelállomány 55 százalékát.

A jegybank adatai szerint egy átlagos fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfél 10,81 millió forintnyi kölcsönt vett fel 16,6 éves futamidőre. Az átlagos hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének mintegy 55,5 százalékára rúgott.

Az ügyfelek 88%-ban használt lakóház vagy lakás vásárlására vették fel a hiteleket. A fogyasztóbarát lakáshitelek legnagyobb részét, 44 százalékát a 30-39 éveiben járó ügyfelek igényelték, a negyvenes hitelfelvevő korosztály aránya 28, a huszonéveseké pedig 18 százalék volt.

Igénylési feltételek

Binder István elmondta, hogy minden olyan ügyfél, aki az adósságszabályoknak megfelel, kap hitelt. Hozzátette, hogy az MNB-hez rendkívül alacsony számban érkeznek megkeresések vagy panaszok, éppen a fogyasztóbarát elbírálás, illetve a fogyasztóbarát ügyfélkiszolgálás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×