eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nagyon gyenge lesz az idei kajszitermés

A tél végi erős fagyok miatt rekord gyenge termés várható idén kajszibarackból - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szakmai igazgatója. Hunyadi István szerint még a hazai igények kielégítésére sem lesz elég a kajszitermés.

A tavaszi, tél végi fagyok nagyon komoly károkat okoztak a kajsziültetvényekben, főleg a dél-dunántúli termőtájakon keletkeztek komoly károk. Van olyan termelő, akinél 100%-os terméskiesés keletkezett - mondta az InfoRádiónak Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szakmai igazgatója.

"Az átlagos években olyan 30-36 ezer tonnás kajszitermésről beszélhetünk, az idei évben a 20 ezer tonnát sem fogjuk elérni"

- mondta a szakmai igazgató. Ez nagyon jelentős terméskiesésnek számít, és a hazai piaci igényeket sem fogja tudni kielégíteni az idei termés - tette hozzá.

Félthetjük a pálinkát és lekvárokat

Hunyadi István szerint az európai termelőországokban termelt gyümölcsnek közel sem olyan jó a beltartalmi értéke, mint a magyarnak, így az nem alkalmas szeszipari, vagy egyéb ipari felhasználásra.

"Nagyon népszerű termék a kajszipálinka, a különféle levek és lekvárok - ezt import gyümölcsből nem tudjuk fedezni" - jegyezte meg szakmai igazgató.

Hunyadi Tamás szerint idén a kajszi termelői ára 350–400 forint között mozoghat. Ezt befolyásolhatja az import is, mivel az Európai Unió piacán jönnek-mennek az áruk, és igen jó kajszitermés van a déli országokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×