eur:
392.99
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat expedíciós épületének részlete a vállalat emblémájával, a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

Az Európai Gyógyszerügynökség befejezte a Richter készítményének vizsgálatát

Az EMA befejezte a méhmiómák kezelésére szolgáló készítmény felülvizsgálatát - olvasható a Richter Gedeon Nyrt. közleményében.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt ajánlotta, hogy bizonyos esetekben elkezdhetőek az Esmya-val történő kezelések, de csak olyan intézkedések megtétele mellett, amelyek a ritka, de súlyos májkárosodás kockázatának csökkentését célozzák.

Ezek az intézkedések a következőek: ellenjavallat olyan nők kezelésére, akiknek ismert májproblémái vannak; májfunkció vizsgálat elvégzése a kezelés elkezdése előtt, a kezelés alatt, valamint a befejezést követően; tájékoztató kártya a betegek számára, melyben a májellenőrzések szükségességére, és májkárosodás tüneteinek észlelése esetén orvosuk felkeresésére hívja fel a figyelmet. Fentieken túlmenően, az egy ciklusnál hosszabb kezeléseket azon női betegekre korlátozzák, akiknél nem alkalmazható műtéti kezelés.

Az Esmya a méhmióma (a méh jóindulatú elváltozásai) középsúlyos és súlyos tüneteinek kezelésére szolgál. A készítmény hatásosnak bizonyult az ezzel az állapottal együtt járó vérzés és vérszegénység, valamint a fibrómák kiterjedésének csökkentésében is.

Az Esmya felülvizsgálatát az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) folytatta le súlyos májkárosodással járó, ideértve májátültetéshez vezető, esetek bejelentését követően. A PRAC arra a következtetésre jutott, hogy az Esmya hozzájárulhatott néhány súlyos májkárosodás kialakulásához.

Fentiek alapján a PRAC azt javasolta, hogy a készítmény alkalmazását feltételekhez kössék. Azt is javasolta, hogy végezzenek olyan vizsgálatokat, melyek alapján meghatározható, hogy miként hat az Esmya a májra és hogy a felsorolt intézkedések hatékonyan csökkentik-e a kockázatot.

A PRAC javaslatait az EMA Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) is támogatja és azokat az Európai Bizottság számára egy végleges, jogi hatállyal bíró döntés meghozatala érdekében továbbítani fogja. Az alkalmazás megváltozott feltételeiről, amelyek a Bizottság döntésének nyilvánosságra hozatalától lépnek érvénybe az orvosok tájékoztatást fognak kapni levélben.

Tájékoztatás a betegek számára

A méhmiómák kezelésére szolgáló Esmya készítmény felülvizsgálatára azért került sor, mert az ezzel kezelt nők körében súlyos májkárosodással járó esetek fordultak elő, amelyeknél négy esetben májátültetésre is szükség volt.

Az Esmya nem írható fel Önnek, amennyiben májproblémái vannak.

A kezelés megkezdése előtt Ön májfunkciós vizsgálaton vesz részt, és amennyiben ennek eredménye nem elfogadható, az Esmya-val történő kezelés nem indítható el.

A kezelés időtartama alatt, valamint azt követően, májfunkciós vizsgálatokat végeznek majd el.

Amennyiben májproblémák nem észlelhetőek, akkor egyetlen kezelési ciklus indítható el olyan nők esetében, akik műtét előtt állnak méhmiómáik miatt; több, mint egy cikluson keresztül az Esmya kezelés csak olyan nők esetében használható, akiknél a műtéti kezelés nem alkalmazható.

A gyógyszeres dobozokba egy tájékoztató kártya kerül majd elhelyezésre a májkárosodás kockázatáról és a májellenőrzések szükségességéről.

A kezelést félbe kell hagynia és azonnal orvosához kell fordulnia, amennyiben a májkárosodás tüneteit (mint a fáradtság, sárgaság, sötét vizelet, émelygés, hányás) észleli magán.

Bármilyen kérdés vagy aggodalom esetén keresse fel orvosát, gyógyszerészét!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×