eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Zavar az energiahálózatban: ezért késik most több millió óra

A kontinentális Európa áramfogyasztói millióinak késnek az áramhálózat frekvenciája által vezérelt órái.

A Világgazdaság Aszódi Attila, a két új paksi atomblokk építéséért felelős államtitkár blogja alapján azt írja, kibillent az egyensúlyából az összekapcsolt európai villamosenergia-hálózatok frekvenciája, ráadásul olyan hosszú időre, amire Közép-Európában még nem volt példa.

A földrész erőművei szinkronizáltan dolgoznak, az együtt járó rendszernek Magyarország is tagja. E rendszerben a frekvenciát úgy lehet állandó 50 Hertzen (Hz) tartani, hogy a termelés és a fogyasztás minden pillanatban egyensúlyban van. Ettől az értéktől csak kicsit és rövid ideig lehet eltérni, ám a mostani egyensúlytalanság január közepe-vége óta tart. A Mavir adatai szerint az eltérés ±0,05 Hz.

Aszóda Attila szerint

az elmúlt hetek során az órák így 5-6 perc késést halmoztak fel.

A dolognak azonban ennél jóval nagyobb a jelentősége: az elmúlt két és fél hónapban az erőművek nem termeltek annyi villanyt, amennyit a fogyasztók igényeltek, a rendszer pedig a fizika törvényei szerint úgy egyensúlyozta ki magát, hogy lecsökkent a frekvencia. A fogyasztók megkapták az áramot, de kisebb frekvencián.

Nemcsak az óráink jártak lassabban, hanem ennyivel kevesebbszer fordultak körbe a villanymotorok is, kevesebb munkát végeztek az elektromos fogyasztók.

Európai szinten 113 gigawattóra energiamennyiség esett ki, ennyi Magyarország egynapi áramfogyasztása, ami körülbelül 5,65 millió eurónak, vagyis 1,76 milliárd forintnak felel meg.

Érdekes lesz, amikor pótolják a hiányzó energiamennyiséget. Ekkor várhatóan 50 Hz-nél kicsit magasabb lesz a rendszer frekvenciája, a hálózatra kötött órák pedig egészen addig sietni fognak, amíg le nem dolgozzák az eddig összeszedett késést.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×