eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nem biztos, hogy megbüntetik, ha matrica nélkül hajt fel az autópályára

Nem biztos, hogy megbüntetik, ha matrica nélkül hajt fel az autópályára

Változhat jövőre az e-matricák szabályozása: az autópályára hajtva például még egy órán belül megvásárolható lenne a használati jogosultság. A módosítások a fejlesztési minisztérium közlése szerint legkorábban 2018 január elsejétől léphetnek életbe.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslata szerint az egyik legfontosabb tervezett intézkedés lehetővé tenné, hogy az az utas, aki a véletlenül hajt fel díjköteles útszakaszra, az utazás megkezdése után is megvásárolhassa az e-matricát. A tervek szerint erre a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc állna rendelkezésre.

Jelenleg a jogosulatlan úthasználatért 14 ezer 875 forint alap-pótdíjat kell fizetni, a bírság pedig most 30 nap után 59 ezer 500 forintra emelkedik. A tervezett módosítással a türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodna.

Változás lenne az is, hogy amennyiben a jármű az irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozik és érvényes jogosultsággal rendelkezik, akkor csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni; ennek összege 60 napon belüli fizetés esetén 7 500 forint lenne.

A módosítás szerint pótdíj maximalizálást lehet majd kérni a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére abban az esetben, ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezik. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap állna rendelkezésre. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható lenne. A rendszer üzemeltető a a pótdíjfizetésre kötelezett kérelmére részletfizetést is engedélyezhetne, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

A változtatás kitér a D2 járműkategóriába tartozó - tehát 7 főnél több személy szállítására alkalmas - személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető nagycsaládos kedvezmény módosítására is. Eszerint a kedvezmény nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető lenne.

Újdonság lenne az is, hogy a következő szezontól, vagyis jövő júniustól a motorosok - a kínálatból eddig hiányzó - kedvezményes havi matricát vehetnének járművükre. Az új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest havonta 2500 forint lehet a tervek szerint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a honlapján olvasható közleményben arról is tájékoztat, hogy az új előírások gyors véglegesítésük esetén legkorábban 2018. január elsejétől léphetnek hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×