eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Megszólalt az IKEA a veszélyes anyaggal készült matracok ügyében

Megszólalt az IKEA a veszélyes anyaggal készült matracok ügyében

A BASF a határértéket túllépő diklórbenzolt használt a matracok habjába, az eset több matracgyártót és forgalmazót is érintett.

Egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag a poliuretán habokba került be - írta a Portfolio.

Az IKEA termékeit is érintő ügy kapcsán a bútoráruház közölte: "a megnövekedett diklórbenzol-szint

nem jelent egészségügyi kockázatot.

Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba,

azokat már korábban kiszűrték az ide érkező áruk közül.

Az IKEA vizsgálata szerint tehát a magyar piac nem érintett az ügyben, a termékek biztonságosak, Magyarországon nincs szükség azok visszahívására.

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországbana, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.

Németországban az eset napvilágra kerülését követő napokban közölték, hogy a vásárlók visszavihetik az érintett termékeket, pénzüket pedig visszatérítik. Az esetről értesülve az IKEA további hat országban - Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban - azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×