eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Legyen jó vagy rossz idő, hétvégén nyitnak a strandok

Legyen jó vagy rossz idő, hétvégén nyitnak a strandok

Hétvégétől már több fürdő szabadtéri részét is megnyitják, de egyelőre valószínűleg nem az összes medencét, a fokozatosság az időjárástól is függ – mondta a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Hegyi Ákos hozzátette: idén drágább volt a strandszezonra a felkészülés, a hideg tél miatt ugyanis többe kerül a felújítás. Közben a szövetség a fürdőszolgáltatások áfájának 18 százalékra való csökkentését szorgalmazza, amit azonban nem építenének be a belépőjegyek árába.

A hosszú és a szokottnál keményebb tél után a fürdőknek mélyebbre kellett nyúlniuk a pénztárcáikban, hogy a szokásos, strandszezon előtti felkészülést megtegyék – mondta Hegyi Ákos.

„Most a járófelületek, burkolatok, csempék javítása, és kisebb-nagyobb gépészeti javítások elvégzése történik most. Sok fürdő pedig új vízi élményt nyújtó szolgáltatásokkal készül idén. Ezeknek az építési munkálatai is hamarosan befejeződnek” - részletezte.

Legyen jó vagy rossz idő, hétvégén nyitnak a strandok

Hozzátette:

péntektől kezdve időjárástól függetlenül folyamatosan nyitnak a magyarországi fürdők.

„Minden fürdőnek van közösségi oldal, honlapja, ahol feltüntetik az információkat. Itt és a pénztáraknál érdemes informálódni a fürdő nyitva tartásáról” - tanácsolta a főtitkár.

Csökkentenék a fürdőjegyek áfáját

A fürdőszolgáltatások áfájának 18 százalékra való csökkentését szorgalmazza a Magyar Fürdőszövetség, hogy a fürdőknél maradó különbözetből műszaki- és bérfejlesztéseket tudjanak véghezvinni – mondta a szervezet főtitkára. 

„A legtöbb fürdő már nagyon szoros költségvetéssel működik, a belépőjegyeik ára már elérte azt a tűrőhatárt, aminél forgalomesés várható, míg a költségeiket a minimálisra szorították. Emellett a garantált bérminimum változása is jelentős pluszterhet ró a fürdőkre” - vázolta Hegyi Ákos.

Hozzátette: nem tervezik, hogy az áfacsökkentéssel a belépőjegyek árát is csökkentenék.

„Nem várható, hogy a fürdők 9-10 százalékkal csökkentik a belépőjegyeik árát.

A pluszbevételt a műszaki állomány, a műszaki berendezések, a környezettudatos gondolkodás fejlesztésére és új szolgáltatások bevezetésére szeretnék felhasználni” - indokolta a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Elmondta, hogy Magyarországon a fürdők 90 százaléka azzal küzd, hogy a jelenleg meglévő, magasan képzett, tapasztalt munkaerejét megtartsa, újakat becsalogasson, és az elvándorlást ebben az iparágban is megszüntesse.

„Sok kisebb fürdő vagy önkormányzati fürdő nem biztos, hogy pozitív szaldóval végzi a gazdálkodását, ezért nagyon fontos a számukra akár az egy-két millió forintos pluszbevétel is” - fogalmazott Hegyi Ákos.

Elmondta, hogy tavaly 144 milliárd forint bevétele keletkezett a fürdőknek, és 12,7 milliárd forintot fizettek be áfaként a magyar költségvetésbe.

Az áfacsökkentés után 3-4 évig a befizetett áfa mértéke biztosan csökkenne,

de az ötödik évtől kezdve éppen az ebből származó fejlesztések, bővítések és a megtartó szerepnek köszönhetően már legalább ugyanarra a szintre visszamenne az áfabefizetések volumene, mint ahol most van, utána pedig extra bevétele keletkezne a magyar államnak – közölte a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×