eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Vigyázat, drágább lesz itthon a nyaralás

Az idegenforgalmi adókból származó bevételek után az önkormányzatoknak fizetett állami hozzájárulás 1,55 forintról 1 forintra csökkent az idén, amit a turisztikailag frekventált települések igyekeznek a vendégekre hárítani.

A Világgazdaság körképéből kiderül, hogy Zalakarosnak például 80 millió forint kiesést kell pótolnia. Ennek érdekében 450 forintról 500 forintra emelték az idegenforgalmi adót, a szemétszállítást pedig, amelyet eddig az önkormányzat fizetett, önköltségessé tették, és az önkormányzat szervezetében takarékoskodnak a kiadásokkal.

A tavaly több mint egymillió turisztikai vendégéjszakával büszkélkedő Hévízen a kiesés is nagyobb: 2016-hoz képest 280,2 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap a város az üdülőhelyi feladatokra. Az önkormányzat ennek ellenére egy forinttal sem hajlandó megkurtítani a turizmusra szánt erőforrásait, az állami kiegészítés csökkentését elsősorban a működési kiadások csökkentésével, illetve belső átszervezésekkel kívánja ellensúlyozni.

A Balaton partján is komoly fejtörést okozott az állami támogatás csökkenése. Zamárdi is megemelte ötven forinttal az idegenforgalmi adót, ahogy számos dél-balatoni település is hasonló lépésre kényszerült. A bevételcsökkenés kompenzálása érdekében Balatonföldváron fizetősek lesznek egyes parkolók, Balatonszárszón pedig a tavaly fizetőssé nyilvánított strand bevételeiből pótolják a kiesést.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×