eur:
395.28
usd:
371.96
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Még él az amnesztia a külföldi vagyon hazahozatalára, de már nem sokáig

Még él az amnesztia a külföldi vagyon hazahozatalára, de már nem sokáig

Június végéig van arra lehetőség, hogy legálisan hazakerüljön a külföldön tartott készpénzvagyon - hívta fel a figyelmet az InfoRádió Adóinfo című műsorában az RSM adómenedzsere. Fajcsák Gábor emlékeztetett arra, hogy a mostani amnesztia 10 százalékos adót ír elő a hazahozott vagyonra.

Az amnesztia, mint jogintézmény felpörgetése erősen köthető az automatikus információcsere megjelenéséhez. Gyakorlatilag 2016. január elsejével vált élessé, az első jelentések pedig idén szeptemberben fognak érkezni Magyarországra – mondta el az InfoRádió Adóinfo című műsorában az RSM adómenedzsere.

Fajcsák Gábor hozzátette: már az előző amnesztia célja is a külföldi pénzek hazahozatalának ösztönzése volt, úgyhogy a mostani amnesztia bevezetését inkább annak tulajdonítja, hogy

feltehetően nem volt megfelelően sikeres a stabilitási megtakarítási számla, mint konstrukció.

„Erre persze nem áll rendelkezésre megfelelő információ. Pár számot ismerünk, de azt, hogy pontosan mi az oka, hogy most ezt felváltotta egy újabb konstrukció, nem nagyon látni” - jegyezte meg az adómenedzser.

Fajcsák Gábor ugyanakkor hangsúlyozta:

az újonnan bevezetett amnesztia, az utólagos adófizetés feltételei morálisan egy komoly előrelépést jelentenek a stabilitási megtakarítási számlához képest.

Megváltozott ugyanis egy nagyon fontos feltétel.

„Eszerint

csak a 2016. június 30-ig megszerzett, vagy annál korábbi jövedelmekre alkalmazható a kedvezményes, amnesztiajellegű adófizetés,

míg a stabilitási megtakarítási számla esetében nem volt semmilyen korlát. Korábban az amnesztia gyakorlatilag akár egy jövőben előre megtervezett módon, jövőben megszerzett jövedelemre is alkalmazható volt. Ez a korábbiakhoz képest az egyik leglényegesebb különbség, és nagyon komoly korlát is egyben” - mutatott rá az adómenedzser.

Elmondta: technikailag úgy történik a kedvezményes adófizetés, hogy a magánszemélynek egy erre feljogosított banknál számlát kell nyitnia és erre 2017. június 30-ig kell a megadott összeget átutalnia. Erről a számláról pedig a bank – a magánszemély nyilatkozata alapján, amelyben az illető nyilatkozik arról, hogy milyen típusú a jövedelem és azt mikor szerezte meg –

levonja a 10 százalékos mértékű kedvezményes adót és az évek száma alapján kiállított önellenőrzési pótlékot.

Ez utóbbi esetében a mindenkori jegybanki alapkamattal kell számolni.

„Megítélésem szerint ha valaki nagyon régi, mondjuk öt éves időtávról hoz haza jövedelmet, akkor is csak egy-két százalékkal emelheti meg a tíz százalékos adóját az önellenőrzési pótlék” - tette hozzá Fajcsák Gábor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Úgy tűnik elmúlt az az időszak, amikor csak úgy kapkodtak a felvehető emberek iránt a cégek. Az USA-ban és szerte Nyugat-Európában enyhült a munkaerőpiac feszessége, így a cégek egyre válogatósabbak lettek a toborzás során, ami az elhúzódó állásinterjúkon is meglátszik. A korábban megszokotthoz képest általában több fordulón is bizonyítani kell a jelölteknek, akik gyakran összetettebb megoldandó feladatokat is kapnak. Előfordul az is, hogy az állásinterjúk után még hosszú ideig jegelik a jelölteket, amiben az is szerepet játszik, hogy a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt nem is biztosak abban a cégek, hogy feltétlenül be kell tölteniük egy újonnan megnyílt, vagy üressé vált pozíciót, inkább kivárásra játszanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×