eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mélyen a zsebébe nyúlhat, ha elfagy a vízórája

Az év eleji nagy hideg miatt több mint 2300 vízóra fagyott el az Alföldvíz Zrt. szolgáltatási területén, Békés és Csongrád megyékben, valamint Bács-Kiskun megye kiskunmajsai járásában - mondta Goda Sándor, az Alföldvíz üzemviteli főosztályának vezetője.

Kifejtette: 237 ezer bekötésből összesen 2320 esetben jelentettek a fogyasztók fagyáskárt. A bejelentések nagyjából fele Békés, fele Csongrád megyéből érkezett; Békéscsabán és környékén 550 vízóra fagyott el. Becslések szerint az esetek kétharmadában nem állandóan lakott ingatlanokban, nyaralókban keletkezett a kár. A korábbi években néhány száz vízóra fagyott el télen, idén év elején a nagy hideg és a szél együttesen okozta a problémát - tette hozzá Goda Sándor. Kis Albert Zoltán divízióvezető elmondta: a fő gondot az okozza, hogy a vízmérő aknák nem zárnak megfelelően, a fedlap nyílásain befúj a szél, ami lehűti az aknában a levegőt. Goda Sándor közölte: véleményük szerint a probléma az idő enyhülésével nem oldódott meg, sok érintett ingatlanban ugyanis még nincs vízfogyasztás, és a tulajdonosok nem győződtek meg arról, érte-e őket fagykár. Épp ezért kérik az ingatlantulajdonosokat, hogy a felesleges vízelfolyások megakadályozása érdekében mihamarabb győződjenek meg arról, történt-e fagykár a nyaralókban, nem használt ingatlanokban. Az elfagyás ellen leginkább lehet úgy védekezni, hogy valamilyen hőszigetelő anyaggal letakarják a vízóraakna tetejét; illetve megoldás lehet a nem használt ingatlanokban egy alacsony hőfokú temperáló fűtés beállítása - válaszolta az MTI kérdésére Goda Sándor. A vízmérőcsere díját - 15.600 forintot - utólag kiszámlázzák a fogyasztóknak.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×