eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vannak gondok a közbeszerzésekkel

Több mint 170 ellenőrzést indított folyamatban lévő közbeszerzéseknél a Közbeszerzési Hatóság az elmúlt 9 hónapban, és több mint 50 esetben találtak jogsértést - mondta a hatóság elnöke. Rigó Csaba hozzátette: 12 esetben kellett büntető feljelentést tenni, ezek zöme nagy összegű építés-beruházáshoz köthető.

„A tavaly november 1-je óta hatályban lévő új közbeszerzési törvény nagyon komoly hatáskört adott a hatóságnak. A jogalkotó úgy gondolta, hogy ne csak a közbeszerzési eljárás folyamatában ellenőrizzünk, hanem a közbeszerzések útján megkötött szerződéseket és a folyamatban lévő szerződések módosítását is ellenőrizzük. Vagyis megnézzük azt, hogy az ajánlattevők az ajánlataikban vállaltakat szerződésbe öntve a valóságban is teljesítik-e” - ismertette a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Elmondta, hogy körülbelül 170 ellenőrzés volt az elmúlt kilenc hónapban.

„51 esetben kezdeményeztem ennek hatására a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogorvoslati eljárást. 12 esetben büntető feljelentést tettem, jellemzően csalás, költségvetési csalás, számviteli rend megsértése, magánokirat hamisítás, hamis nyilatkozattétel vagy gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása miatt” - közölte Rigó Csaba.

„Öt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztem a cégbíróságoknál, és két bejelentést tettem a Nemzeti Nyomozó Irodának panamai hátterű offshore cégek miatt” - folytatta.

Elmondta, hogy legalább háromszor a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak, és most is van egy ilyen ügyük.

„Itt jellemzően a kartellgyanú, a piacfelosztás, az egymás javára történő visszalépések a közbeszerzési eljárásokban, az árak egyeztetése a probléma” - sorolta a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Ezt nyilván a versenyhivatal bírálja el a versenyjogi törvény szempontjából – tette hozzá.

„Megkerestük a NAV-ot komplex adóvizsgálattal, és arra is szükség volt, hogy peres eljárásban kezdeményezzünk a szerződés semmisségének kimondására irányuló pereket” - tudatta Rigó Csaba.

Az elnök elmondta, hogy a legtöbb problémás eset jellemzően az építési beruházásokhoz köthető.

„Nagy értékű építésberuházásoknál látunk olyan visszaéléseket, amelyek nem törvényszerűek. Jellemző hiba például, hogy az előre bejelentett alvállalkozókhoz képest sokkal több alvállalkozóval dolgoznak a fővállalkozók. Számtalan esetben az is előfordul, hogy ezek az alvállalkozók nem is alkalmasak” - közölte Rigó Csaba.

Ám nemcsak az építésberuházásoknál látnak rendszerhibákat.

„Az egészségügyi eszközbeszerzéseknél vagy az egészségügyi fekvőbeteg-ellátásban is tapasztalunk nagyon sok problémát. Kifejezetten a közbeszerzés mellőzése a legnagyobb probléma, ez az esetek 10 százalékában jellemző” - ismertette a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×