eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiválónak tűnik a dinnyeszezon

Magyar dinnyét kóstolhatnak a fogyasztók, ezzel is ösztönözve a vásárlást több kiskereskedelmi lánc üzleteiben, erről szól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum dinnyekampánya – mondta a kamara elnöke. Győrffy Balázs kiemelte: idén kifejezetten jó a dinnyetermés, és a vetésterület is növekedett.

„Kiválónak ígérkezik az idei dinnyeszezon, mind mennyiségben, mind minőségben jó évet zárhatnak a termelők. Nyilván ahhoz, hogy a kasszánál is elégedettek legyenek a szezonzáráskor, az kell, hogy ezt el is tudják adni. Ezért fontos, hogy a magyar fogyasztók minél több kiváló, nagyon jó minőségű magyar dinnyét fogyasszanak minél nagyobb mennyiségben” - közölte Győrffy Balázs.

„Ehhez kiváló lehetőséget biztosít az, hogy a kereskedelmi láncokkal, illetve az Agrármarketing Centrummal együttműködve próbáljuk meg promotálni, kóstoltatni ezeket a dinnyéket. Hogy a teljesen új fajtákat a fogyasztók ne exkluzív termékként kezeljék, az kell, hogy legyen lehetőségük kóstolni, utána pedig legyen természetes, hogy a kosarukba ilyet is tesznek” - mondta a kamara elnöke.

Hozzátette: az együttműködés példaértékű, és fontos, hogy ezt megtegyük, hisz a dinnye egy sikertermék, ugyanakkor az elmúlt években volt egy lejtmenet.

„A 2000-es évek elején még a harmadik legnagyobb exportőr voltunk a világon, mára azonban már kiszorultunk az első tízből. Ez annak ellenére igaz, hogy az elmúlt néhány évben a dinnye vetésterülete érdemben emelkedett, tehát sikerült előrelépnünk, ugyanakkor a régi pozíciónkat egyelőre még nem sikerült visszaszerezni” - részletezte a szakember.

„De eltökéltek vagyunk, érdemi lépéseket szeretnénk tenni” - hangsúlyozta.

Az idei árakkal kapcsolatban elmondta: a múlt héten 100 forint körül volt a nagybanin a dinnye, jelenleg ez 80-90 forint. A gazdálkodók 45-50 forintot kapnak a nagykereskedőktől, a fogyasztói ár pedig ismereteink szerint 140 és 180 forint körül mozog.

„Ez nagyságrendileg az a szint, ami az elmúlt években is jellemző volt, semmilyen nagyobb meglepetéssel nem kell számolni” - közölte.

„Most hatezer hektáron termelünk dinnyét, de volt olyan időszak is, amikor négyezer hektár alatt volt a terület. Az exportunk pedig most kicsivel 60 ezer tonna felett van, míg a 2000-es évek elején 180 ezer tonna is volt” - ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

„A szezon még hosszú, és az időjárás is nagyban hat az eredményekre, ezért nehéz még bármi pontosat mondani. Most az látszik, hogy a minőség és a mennyiség a szezon eddigi részében jó, bízunk abban, hogy ez ki is fog tartani” - mondta Győrffy Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×