eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A határ közelsége vásárlásra ösztönöz

Elsősorban műszaki cikkekért járnak át a határon bevásárlási célzattal a magyarok - mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint tavaly már több mint 70 milliárd forintot költöttek el külföldön a magyarok, ami több mint a korábbi években, ám a külföldiek ennek dupláját hagyják Magyarországon.

Vámos György a bevásárlóturizmus befolyásoló tényezők közül az árat emelte ki. Mint mondta, ebben magyar sajátosság az általános forgalmi adókulcs, ami a 27 százalékával a legmagasabb az Európai Unióban. Hozzátette, számít a forint árfolyam változása és az üzemanyag ára is.

„Az elmúlt évek statisztikáit nézve azt lehet látni, hogy a bevásárlóturizmus értéke, amikor a magyar családok kifejezetten vásárlási céllal kerekednek fel és indulnak a határon túlra, 60-70-80 milliárd felett szóródik. Tavaly 70 milliárd felett volt valamennyivel. Ez a kiskereskedelmi forgalomnak, az üzemanyag-vásárlást nem számítva körülbelül 1 százalékát teszi ki” - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hozzátette, elsősorban iparcikkeket, ruházati termékeket, műszaki termékeket vásárolnak, az üzemanyagköltséget is beleszámolva ezeket éri meg.

„Természetesen külföldiek is jönnek hozzánk vásárlási céllal, ennek értéke a duplája a mi kinti költekezéseinknek, tehát a magyar boltosok mérlege végül is pozitív” - hangsúlyozta Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte, elsősorban a szomszédos országokból jönnek, a szlovákok napi cikkeket is itt vesznek. 2016 első negyedévében az osztrák bevásárlóturizmus ugrott meg, ebben az üzemanyag-árváltozás mellett a forint-euró árfolyam változása is.

Hozzátette: „ilyenkor minél közelebb van valaki a határhoz, annál inkább kedvet kap a vásárláshoz.”

Lehet azzal számolni, hogy a bevásárlóturizmus számai ismétlődni vagy akár erősödni is fognak, de ki kell várni az év végét – hangsúlyozta - mondta Vámos György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×