eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

IMF-jóslat: szolid növekedés, növekvő kockázatokkal

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 22 országot felölelő tanulmánya megállapítja, hogy a FÁK tagállamainak kivételével a térség országaiban a külső kereslet csökkenése ellenére szolid ütemben nő a gazdaság, a munkanélküliségi ráták közelednek a válság előtti szinthez, a kockázatok azonban erősödtek. Az IMF az idén 2,3 százalékos, jövőre 2,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számol.

Az IMF pénteken tette közzé Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló tavaszi regionális tanulmányát (REI), amely kisebb eltérésekkel megerősíti a tavaly novemberi tanulmányban szereplő előrejelzéseket.

A jelentés szerint a FÁK-országokban is fokozatosan javul a helyzet, a gazdaság zsugorodásának üteme a 2015. évi 4,25 százalékról 1,5 százalékra mérséklődik.

Tavaly ősz óta erősödtek a kockázatok, de a rizikófaktorok nagyjából ugyanazok mint korábban. Az euróövezeti és az amerikai gazdaság lelassulása, a globális pénzügyi feltételek szigorodása, több feltörekvő gazdaság tartós gyengélkedése gondot okozhat, ráadásul a politikai bizonytalanság és instabilitás erősödőben van a régióban.

A jelentés szerint továbbra is támogató politikára van szükség. A legtöbb gazdaság számára változatlanul követendő a támogató monetáris politika és a középtávú fiskális konszolidáció kombinációja .

A vizsgált 22 országban az idén 0,9 százalékkal bővül a bruttó hazai termék. Ezen belül a kelet-közép-európai térség (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) növekedési üteme 3,1 százalék lesz - áll az IMF tanulmányában.

A friss prognózis szerint a magyar bruttó hazai termék (GDP) reálértékben 2016-ban 2,3 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal bővül. Az őszi prognózisban az idei évre még 2,5 százalékos növekedést jelzett előre az IMF.

Az IMF úgy látja, hogy az idén átlagosan 0,5 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak, de az év végére az infláció üteme eléri az 1,2 százalékot. 2017-re 2,4 százalékos inflációt várnak a tanulmány készítői úgy, hogy az év végére a ráta már 2,6 százalék lesz. Az őszi prognózis még 2,3 százalékos inflációval számolt 2016-ra.

A folyó fizetési mérleg GDP-hez viszonyított aktívuma az ősszel prognosztizált 5,0 százalékkal szemben 5,4 százalék lesz az idén, jövőre pedig 5,2 százalékra mérséklődik.

A GDP-hez viszonyított teljes külső adósság a legfrissebb előrejelzés szerint a tavalyi 100,4 százalékról az idén 96,4 százalékra, jövőre pedig 87,8 százalékra csökken. Az államadósság az idén a GDP 74,8 százalékára, jövőre pedig 74,5 százalékára csökken.

A pénteken ismertetett adatok szerint a teljes belföldi kereslet reálértékben az idén 0,4 százalékkal bővül, jövőre pedig 2,6 százalék lesz. A személyi fogyasztás idei növekedési ütemét a korábbi prognózissal megegyezően 2,6 százalékra teszi az IMF.

Az export 2016-ban 6,5 százalékkal nő 0,3 százalékponttal alacsonyabb ütemben mint ősszel prognosztizálták, jövőre pedig 6,3 százalékkal emelkedik - áll az IMF tanulmányában.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×