INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Tudja, milyen egy tipikus gazdasági bűnöző?

Infostart / InfoRádió
A hűtlen kezelés a leggyakoribb gazdasági bűncselekmény Magyarországon, a felderített esetek 46 százaléka volt ilyen - állapítja meg a PwC legutóbbi kutatása a gazdasági bűnözésről. A felmérésből kiderült az is, hogy az elmúlt két évben a magyarországi cégek negyede legalább egyszer találkozott gazdasági bűncselekménnyel - mondta el az InfoRádióban Hurton Tibor, a társaság menedzsere.

"A globális gazdasági bűnözésről szóló felmérését hétévente készíti el a PwC, amelyben 115 ország vett részt. A felmérés szerint Magyarországon a gazdasági bűncselekmények előfordulása kismértékben, egy százalékkal csökkent a legutóbbi eredményekhez képest" - mondta Hurton Tibor.

A PwC Magyarország menedzsere kiemelte: "ha az elmúlt hét évet nézzük, ötszázalékos csökkenést látunk, ami pozitív tendencia. Ez a trend globálisan is látszik, habár a válaszadók nagyobb százaléka tapasztalt visszaéléseket. A vállalkozásokat arról kérdeztük, tapasztaltak-e gazdasági bűncselekményeket, a magyar cégek 25 százaléka igennel válaszolt, Közép-Kelet-Európában 33, világszerte pedig 36 százalékuk tapasztalt ilyet, tehát Magyarország a globális és a régiós átlag alatt van."

"Magyarországon az öt leggyakrabban előforduló gazdasági bűncselekmény a hűtlen kezelés 46 százalékkal, a korrupciós vesztegetés 38 százalékkal, az adócsalás 21 százalékkal, a számítógépes bűnözés 17 százalékkal és a közbeszerzési csalások is 17 százalékkal. A hűtlen kezelés globálisan 63, Közép-Kelet-Európában pedig 64 százalékos. A korrupció nálunk 38 százalék, ez jóval magasabb viszont, mint a globális 34, és a közép-kelet-európai 24 százalék. Nálunk tehát ez erősebb kockázat, mint globálisan és régiósan" - jelezte Hurton Tibor.

A gazdasági bűncselekmények elkövetőinek profiljáról a PwC Magyarország menedzsere úgy fogalmazott: "azt látjuk, hogy 31-40 év közötti olyan férfiak, akik már jó ideje, 3-5 éve dolgoznak a vállalatnál, egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkeznek."

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk