eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fennmarad a tőzsdei kapcsolat Bécs és Budapest között

A Bécsi Tőzsde folytatja a technológiai és értékpapír-forgalmi együttműködést a Budapesti Értéktőzsdével a tulajdonosváltást követően is - tájékoztatta kedden az MTI-t a Wiener Börse AG, a CEESEG kelet-közép-európai tőzsdei holding száz százalékos tulajdonosa.

"Az MNB ajánlatát mérlegelve arra a következtetésre jutottunk, hogy tulajdonrészünk eladása mindkét fél érdekeinek egyaránt megfelel. A CESEEG informatikai szolgáltatása és nemzetközi hálózata továbbra is a Budapesti Értéktőzsde rendelkezésére áll" - jelentette ki Michael Buhl, a CESEEG és a Wiener Börse AG vezérigazgatója.

A múlt pénteken aláírt adásvételi szerződés értelmében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvásárolta a budapesti, prágai és bécsi tőzsdék holding társasága, a CEESEG (CEE Stock Exchange Group) AG 50,45 százalékos, valamint az OeKB (Österreichische Kontrollbank AG) 18,35 százalékos tulajdonrészét a Budapesti Értéktőzsdében. A tranzakció versenyhivatali jóváhagyással a várakozások szerint december közepén valósulhat meg.

Az MNB már korábban rendelkezett egy 6,95 százalékos BÉT-részvénypakettel.

"A tőzsdei tagok, a helyi és nemzetközi ügyfelek továbbra is igénybe vehetik a jól bevált és magas minőségű szolgáltatásainkat" - tette hozzá Petr Koblic, a CEESEG igazgatója.

Michael Buhl rámutatott, hogy az elmúlt évtizedben a Bécsi Tőzsde kettős szerepet töltött be a térségben: egyrészt megnyitotta a kelet-közép-európai értékpapír-piacokat a nemzetközi befektetők előtt, másrészt bekapcsolta a nemzetközi kereskedelmi rendszerbe a térség tőzsdéit.

A Wiener Börse tizenkét értékpapír-piaccal folytat együttműködést a térségben. A "hagyományos" értékpapír- kereskedelmi kapcsolatokon kívül az együttműködés adatszolgáltatásra, árfolyamindex-licenc értékesítésre és informatikai szolgáltatások nyújtására is kiterjed. A jövőben a Wiener Börse és a CEESEG ezen utóbbi területekre kívánja tevékenységét összpontosítani.

"A legmodernebb kereskedelmi infrastruktúrával és technológiai megoldásokkal rendelkezünk, adatszolgáltatásunk pedig tizenkét piacot fed le a régióban. A kelet-közép-európai térségben és a Független Államok Közösségében mi vagyunk az elsőszámú árfolyamindex-szolgáltató. Mindezek jelentős versenyelőnyt biztosítanak és egyúttal diverzifikált bevételi forrásokat is jelentenek számunkra. Stratégiánk azonban mindemellett továbbra is a bécsi és a prágai tőzsdékre épül" - fejtette ki Petr Koblic.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×