INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A Fed vezetője szerint decemberben már "élő lehetőség" a kamatemelés

InfoRádió / MTI
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője egy szerdai parlamenti meghallgatáson azt mondta, hogy decemberben már "élő lehetőség" a hosszú idő utáni első kamatemelés.

Janet Yellen tompítva kijelentésén hozzátette: a kamatemelésről természetesen még nincs döntés, sok múlik az addig megjelenő makrogazdasági adatokon. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Fed csak nagyon szerény mértékű kamatemelésekben gondolkodik, nehogy a jelzálogkamatok emelkedése kedvezőtlen folyamatokat indítson el a lakóingatlan-piacon.

Október 28-án a Fed döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) 9-1 arányban szavazott a kamattartás mellett, az irányadó kamat így továbbra is 0-0,25 százalékos szinten maradt.

A FOMC októberi kamattartó döntésének indoklásában volt egy fontos változás a szeptemberi határozathoz képest. Ez pedig az, hogy érzékelhetően enyhültek a testület aggályai a világgazdasági helyzet és a nemzetközi pénzpiaci turbulencia hátrányos amerikai gazdasági következményeit illetően. Ennek szellemében pedig a testület az októberi indoklásban egyértelmű jelzést tett arra, hogy a következő, decemberi ülésen már érdemben foglalkozik a kamatemelés megkezdésének lehetőségével.

A Fed illetékesei az idei év elején tettek először utalásokat a monetáris szigorítás lehetséges megkezdésére valamikor az év vége felé. A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC december 16-án zárja kétnapos ülését.

A címlapról ajánljuk