INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Quaestor: a jogosultak több mint 98 százalékát már kártalanították

InfoRádió / MTI
A Befektető-védelmi Alap (Beva) október 15-ig mintegy 86,1 milliárd forint kártalanítási összeget utalt át a kifizetéseket intéző OTP-nek, így 31 078 ügyfél, a Quaestor-kötvényekre vonatkozó kártalanítási eljárásban igényt benyújtóknak már 98 százaléka juthat hozzá a részére járó összeghez - közölte a Beva pénteken.

A közlemény szerint a kártalanítást igénylők közül alig 300 esetben van még folyamatban ügyintézés, az esetleges hiánypótlások, adategyeztetések, hagyatéki ügyek miatt.

A Beva adatai alapján október 12-ig több mint 29 ezer Quaestor-károsult már csaknem 81 milliárd forint kártalanítást felvett. A kártalanítás kifizetésével a károsultak követelése a kártalanítás mértékéig száll át a Bevára.

A Beva általi, maximum 6 004 200 forintig terjedő kártalanítás iránti kérelmeket a tőkepiaci törvény előírása alapján még 2016. május 5-ig be lehet nyújtani a Bevához.

A Quaestor-kárrendezés keretében július 13-án indult a Bevát terhelő kártalanítási rész kifizetése. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 000 euróig, körülbelül 6 millió forintig - olvasható a közleményben.

Az ezen felüli kártalanítási igények rendezésére törvényt fogadott el az Országgyűlés, amelyek egyes részeit azonban az Alkotmánybíróságon megtámadták.

Az Alkotmánybíróság (Ab) jövő kedden kezdi tárgyalni a Quaestor-üggyel kapcsolatos indítványokat. Ezekben magánszemélyek és pénzintézetek támadják a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról rendelkező, áprilisban elfogadott törvényt támadják - mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára korábban az MTI érdeklődésére.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára július 8-án az MTI-nek azt mondta: a Quaestor-alap jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a MNB-től, sem a piacról, így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket. Hozzátette: a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon, így majd az Ab döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.

Ugyancsak az AB döntésétől függ a nem fiktív kötvények utáni kártalanítás is.

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

A címlapról ajánljuk