INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

60 ezret kapnak csak a számlatulajdonosok

Infostart / InfoRádió
Mától ügyfelenként 60 ezer forintban korlátozta a felvehető összeget a Dél-Dunántúli Regionális Bank Bankcsoporthoz tartozó 4 pénzintézetnél a jegybank. A pénzintézeteknél a Buda-Cash Brókerháznál gyanított több évtizedes visszaélés-sorozat miatt rendelt el kifizetési korlátozást a jegybank.

A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre a közlemény szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult. Az MNB közleménye szerint az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euró, azaz mintegy 30 millió forint összegig kártalanítja a betéteseket, ha a bankcsoport fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül.

A DRB csoportnál a Buda-Cash Brókerháznál gyanított több évtizedes visszaélés-sorozat miatt rendelt el 90 napos kifizetési korlátozást kedden a Magyar Nemzeti Bank. A gyanú szerint a brókerház az elmúlt 10 évben valamennyi adatszolgáltatását meghamisította és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti a 100 milliárd forintot is. A jegybank felügyeleti biztosokat rendelt ki bankcsoporthoz és büntetőfeljelentést tett az ügyben.

A kormány munkabizottságot hozott létre a Buda-Cash Brókerháznál történt károk, illetve az érintett károsultak számának felmérésére. A jegybank egyeztetést kezdeményezett az adóhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések miatt.

Előzőleg több önkormányzat is arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz helyzetbe kerültek, miután zárolták számláikat a Buda-Cash ügyben érintett DRB Bankcsoport pénzintézeteinél. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelezte: méltányosan jár el azokkal szemben, akik valamelyik érintett hitelintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségüknek.

A címlapról ajánljuk