eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

NGM: a januári államháztartási adatok is mutatják, a magyar modell működik

A januári államháztartási adatok is azt mutatják, a magyar modell működik, a kisebb adómértékek mellett is nagyobb lett az államháztartás bevétele - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.

Az NGM csütörtökön közölte: a kormány várakozásainak megfelelően alakult a januári költségvetési egyenleg. Az államháztartás januári hiánya az egész évre előirányzott hiány 6,13 százaléka, 53,8 milliárd forint lett az egy évvel korábbi 75,4 milliárd forinttal szemben.

Banai Péter Benő kifejtette: egy hónap adataiból még nem lehet levonni messzemenő következtetéseket, de a januári hiány azért lett kisebb a tavalyinál, mert még a kormány által vártnál is többen dolgoznak és a kedvezőbb foglakoztatás után több személyi jövedelem adót, több más típusú adót fizetnek be az emberek és a vállalatok.

Elmondta: úgy sikerült a foglalkoztatáshoz kapcsolt adóbevételeket növelni, hogy az egyénileg befizetett adó csökkent, de többen fizetnek együttesen több adót.

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett prognózisával kapcsolatban utalt arra, hogy az elmúlt évek sikereit már a bizottság és több elemző is elismeri, pedig korábban sokan kételkedtek abban, hogy az a gazdaságpolitika, amelyet a magyar kormány 2010-ben választott, sikeres lesz-e.

"Most azt látjuk, a magyar út sikeresnek nevezhető, ezt igazolják az Európai Bizottság csütörtökön közzétett adatai" - mondta.

Rámutatott: a tavalyi évet tekintve a növekedés is, az államháztartás hiánya és a foglalkoztatási adatok is kedvezően alakultak. A rezsicsökkentésnek kétségtelenül volt hatása, de nem ez volt az egyetlen eleme annak, hogy kedvezőek lettek a makrogazdasági adatok.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, sok elemből áll az a gazdaságpolitika, amelyet a magyar kormány választott, a foglalkoztatás bővítését szolgáló intézkedéseken át az alacsony inflációt célzó lépesekig - ezek együttesen eredményezték a kedvező adatokat.

Kifejtette: ez a gazdaságpolitika a jövőben is sikeres lehet, így az EU átlagát meghaladó növekedést érhet el a gazdaság az idén is. Reményét fejezte ki, hogy a növekedés hosszú távon is fennmarad és ez párosul az alacsony államháztartási hiánnyal és az államadósság csökkenésével.

Elmondta, sok ország átvett lépéseket a magyar kormánytól, mert azt látják, hogy az eredmények ezeket igazolják. A kormány által folytatott gazdaságpolitika egyik eleme a jövedelmi és a munkát terhelő adók csökkentése, a fogyasztási adók erősítése, aminek eredményeként több pénz marad az embereknél, így többet tudnak vásárolni, amit mutatnak a kiskereskedelmi, a fogyasztási adatok is - mondta Banai Péter Benő.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, szintén pénteken, Banai Péter Benő arról is beszélt, hogy a nemzetközi hitelminősítők és a piac, a befektetők értékítélete számos alkalommal eltér. A Lehmann Brothers például a legjobb hitelminősítői besorolással ment csődbe, tehát tévedtek a hitelminősítők. A magyar adatokat nézve, a nemzetközi hitelminősítők befektetésre nem ajánlott minősítése ellenére, a piaci befektetők is látják a kedvező helyzetet, és kedvező hozammal vásárolják meg a magyar állampapírokat. Megjegyezte, hogy Görögországot Magyarországgal egy szinten emlegették még 2009-2010-ben. A csütörtöki nap híre pedig az volt, hogy míg a hároméves görög államkötvényeket 20 százalékos kamatszint mellett tudták értékesíteni, addig Magyarországon ugyanez az adat 2,1 százalék. Az eddigi lépések, a befektetők értékítélete azt igazolja, hogy Magyarország stabil, a magyar állampapírok biztonságosak. Ilyen szempontból az elemzők és a piac értékítélete eltér hitelminősítőkétől.

Arra a felvetésre, hogy mekkora minimális növekedés kell 2015-ben a magyar gazdaság tartós növekedési pályán maradásához, azt felelte: idén 2,5 százalékos növekedéssel számolnak, és 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal, ami mélyen a 3 százalékos hiánycél alatt van. Jóval kisebb, 2 százalék növekedés biztosan elegendő ahhoz, hogy a hiány szintje 3 százalék alatt maradjon - vélekedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×