INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Távközlés: az adatszolgáltatás kiszorítja a hangalapú kommunikációt

Infostart / InfoRádió
Egyre erőteljesebb lesz a távközlésben az adatszolgáltatás, a hagyományos hangalapú kommunikáció már kiszorulóban van - mondta Jon Fredrik Baksaas, a norvég Telenor csoport elnök-vezérigazgatója az Amcham rendezvényén.

Manapság az élet minden területén jelen van az internet, illetve a távközlés - mondta a Telenor csoport elnök-vezérigazgatója előadásában.

Jon Fredrik Baksaas szerint a digitalizáció széles körben elterjedt, a mindennapok részévé vált, legyen az munka, közösségi élet, tanulás, szórakozás, egészségügy, vagy éppen állami szolgáltatás.

Az elnök-vezérigazgató arra a kérdésre, hogy az ingyenes hangalapú kommunikációs szolgáltatások elterjedése mekkora gondot jelent a társaságnak, azt mondta: átalakulóban van az eddigi üzleti modell, az adatszolgáltatás egyre hangsúlyosabb, és kezdi kiszorítani a hangalapú kommunikációt.

A távközlési vállalatoknak szerinte most az a dolguk, hogy megfelelő hálózatot építsenek ki, az adatátvitel biztonságos legyen, és ezzel együtt a személyes adatok védelme is garantált.

Jon Fredrik Baksaas elmondta: a Telenor Norvégián kívül 12 országban van jelen, Észak-Európában Svédországban és Dániában, 4 közép-keleti országban: Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában és Montenegróban, illetve 6 dél-, délkeleti országban, Mianmárban épp most szeptemberben léptek a piacra.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: 10 évvel ezelőtt a vállalat bevételeinek 10 százalékát adták a külföldi piacok, tavaly pedig már 75 százalékát. A növekedés motorja is inkább a külföldi leányvállalatok tevékenységén múlik, köztük leginkább az ázsiai országokén, ami, ha a lélekszámot nézzük, nem meglepő.

Magyarországon csaknem 20 éve van jelen a Telenor csoport.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk