eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Brüsszel alábecsülte a gazdák problémáit

Alulértékelte az Európai Bizottság a lengyel gazdák problémáinak mértékét - mondta a lengyel rádióban Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter csütörtökön, az orosz gyümölcs- és zöldségtilalommal kapcsolatos uniós kártalanítás felfüggesztésére reagálva.

Az Európai Bizottság szerda esete függesztette fel azoknak a pályázatoknak az elfogadását, amelyek az uniós szankciókra válaszul kiszabott orosz importtilalom miatti károk enyhítését szolgálják. Dacian Ciolos uniós mezőgazdasági biztos azzal indokolta a kártalanítás felfüggesztését, hogy az augusztus végén indított eljárás keretében befutott kérvények elérték már az Európai Bizottság által e célból mozgósított 125 millió eurót.

Sawicki úgy nyilatkozott később parlamenti sajtótájékoztatóján, hogy már júliusban arra figyelmeztette az uniós tisztségviselőket, nem elegendő a kártérítési keret. A kártérítésre elvileg jogosult, mintegy 200 ezer lengyel termelő közül csak "tizenvalahány ezer" pályázott a miniszter szerint, és az általuk kért 176 millió euró már önmagában meghaladja az uniós keretet. A miniszter 300-400 millió eurós alapot tartana elegendőnek.

Sawicki jelezte, még csütörtökön sürgetni fogja a támogatás kiterjesztését Brüsszelben.

Az Európai Bizottság által közzétett nyilatkozat szerint az egyes kérvények "aránytalanok" voltak, és a termés, amelyre hivatkoztak, mennyiségében többszörösen felülmúlta az Oroszországba irányuló átlagos éves uniós gyümölcs- és zöldségexportot. A nyilatkozat ezzel kapcsolatban semmilyen országot nem nevez meg, a nem hivatalos források szerint azonban a bizonytalanságot a lengyel adatok keltik. Lengyelország a kérvények 87 százalékát nyújtotta be.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×