eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma

Eloszlatta a piac szigorítási aggodalmait a Fed-jegyzőkönyv

A Fed március 18-19-i kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve enyhítette a testület monetáris politikájának szigorodásáról a döntés utáni tájékoztatón elhangzottakat, majd a későbbi nyilatkozatok alapján kialakult piaci véleményt.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) számos tagja javasolta a kvantitatív küszöbszámok mellőzését, helyette a minőségi megközelítés alkalmazását szorgalmazta az alkalmazott mennyiségi monetáris enyhítő intézkedések hatékonyságának megítélésében.

A testület tagjainak többsége a követendő monetáris politika mellett vállalt nyilvános elkötelezettség, az úgynevezett "forward guidance" megfogalmazásának módosítása mellett foglalt állást, de ellenezte makrogazdasági küszöbértékek alkalmazását a megszövegezéskor.

A testület a gazdaság állapotának jellemzésében fontosnak tartotta annak hangsúlyozását, hogy az év elején tapasztalt gazdasági gyengülés a szokatlanul szélsőséges időjárásnak volt tulajdonítható. A testület meggyőződése szerint a gazdasági növekedés üteme helyre fog állni, mihelyt megszűnnek az időjárási hatások.

Néhányan amellett voltak, hogy a Fed egyértelműen fejezze ki készségét a kamatok alacsonyan tartása mellett mindaddig, amíg az infláció tartósan elmarad a 2 százalékos céltól. Néhányan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az elkövetkező években az infláció nem is fogja elérni a célt, a többség viszont arra számított, hogy igen.

A tagok sokat tanácskoztak azon, hogyan adják tudomására a piacoknak a kamatemelés szándékát, amint annak eljön az ideje. Végül abban állapodtak meg, hogy egy olyan "nyílt végű" megfogalmazást fognak alkalmazni, ami egyértelművé teszi, hogy a kamatlábaknak a foglalkoztatás és az infláció normalizálódása után is mindaddig alacsonyan kell maradnia, amíg a gazdaság "teljesen" talpra nem áll.

Többen aggódtak amiatt, hogy a kamatlábakról tett kijelentések a közelgő szigorítás hamis érzetét kelthetik.

A "forward guidance" új megszövegezésébe többen bele akarták foglalni egyértelmű módon, hogy az nem a monetáris politikai szándék módosulását jelenti.

A dokumentum tanúsága szerint a testület tagjai eltérő nézeteket vallanak a munkaerőpiacban rejlő tartalékok mértékéről.

A többség véleménye szerint a lakásértékesítések várnál nagyobb mértékű csökkenése a jelzáloghitel kamatok 2013-as emelkedésének tudható be. A gazdasági fundamentumok azonban a lakáspiaci fellendülés mellett szólnak.

A kínai gazdasági növekedés lassulása a Fed döntéshozóinak véleménye szerint nyomás alá helyezi majd a világpiaci nyersanyagárakat.

Összességében a dokumentum enyhítette a Fed március 18-19 kamatdöntő ülését követően tett nyilatkozatok alapján a piacokon a Fed "héja fordulatáról" kialakult véleményt. Az elemzők akkor azt a következtetést vonták le, hogy valamivel közelebb került a monetáris szigorítás, a kamatlábak emelésének időpontja.

A jegyzőkönyv közzététele után az egyébként is emelkedőben lévő tőzsdei árfolyamok erősödése újabb lendületet vett, és az indexek rövid idő alatt megduplázták nyereségüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×