eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Mol-INA-ügy - A horvát fél új vállaltvezetési módot javasolt

Új vállalatvezetési módot javasolt a horvát kormány pénteken, a Mol olajipari vállalat vezetőivel folytatott tárgyalások második körében Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter közlése szerint.

A zágrábi találkozót követően a horvát kormány honlapján tájékoztatót tett közzé, amelyben annyit közölt: jelentős nézetkülönbségekre világított rá a Mol olajipari vállalat és a horvát kormány közötti tárgyalások második köre. Ez egybecseng a Mol véleményével, amelyről Budapesten kiadott közleményében tájékoztatott.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter ugyanakkor a találkozó után kiemelte, hogy a tárgyalások komoly és felelősségteljes hangnemben folytak. Szintén jelezte, hogy sok nyitott kérdés és egyet nem értés van még a felek között.

Egyben tájékoztatott arról, hogy ezúttal egy új vállalatvezetési módot javasoltak. "Ezt holnap hivatalosan is továbbítjuk kollégáinknak a Molnál" - nyilatkozta Vrdoljak.

Beszámolt arról is, hogy megegyezés született a tárgyalások menetének gyorsításáról. "Szeretném leszögezni, hogy a nyitott témák és nyilvánvaló ellentétek dacára a folyamat felgyorsításával továbbra is a legjobb megoldást érhetjük el" - hangsúlyozta a gazdasági miniszter.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a horvát kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja az INA-t, vagyis olyan megegyezésre törekednek, amely a vállalat és az ott dolgozók érdekeit is szolgálja, emellett pedig Horvátország energetikai stabilitásának érdekeit is.

A Mol és a horvát kormány között szeptember 18-án kezdődtek tárgyalások az INA horvát olajipari vállalatról. A tárgyalásoknak október végén kellett volna folytatódniuk, ezt azonban elhalasztották a horvát fél kérésére. Arra hivatkoztak, hogy megváltozott a magyar tárgyalócsoport összetétele és a tárgyalások témája is módosult.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A két fél között a legnagyobb vitát az INA irányítási modellje váltotta ki, amely a horvát fél szerint nincs összhangban a gazdasági társaságokról szóló horvát törvénnyel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×