eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem motiváltak az autósok a biztosítóváltásban

Mintegy félmillióan váltottak biztosítót a tavaly év végi kötelező kampányban - mondta el a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Gilyén Ágnes hozzátette: a biztosítók január végéig küldenek értesítést az új szerződésekről. Az idei díjnak legkésőbb március 1-jéig kell beérkeznie a biztosítóhoz.

Bár még végleges adatok nincsenek, mintegy 500 ezerre tehető azon autósok száma, akik a tavalyi kampányban biztosítót váltottak. Ez 30 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, vagyis folytatódik az a trend, hogy évről évre egyre kevesebben váltanak - mondta az InfoRádiónak a MABISZ kommunikációs vezetője.

Gilyén Ágnes kiemelte, a csúcs 2009-ben volt: akkor másfél millióan váltottak.

A csökkenő tendencia elsősorban annak köszönhető, hogy egyre kisebb árelőnyt lehet elérni a biztosítócserével. Akik pedig nagyobb díjcsökkenést tudtak elérni, azok már régebben váltottak.

Most az autósok többsége évi 1-2 ezer forintos díjcsökkenést tudna elérni, ez pedig kevéssé motiválja őket arra, hogy a váltással kapcsolatos teendőket elvégezzék - tette hozzá Gilyén Ágnes.

A MABISZ az InfoRádióhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy azoknak az autósoknak, akiknek január 1-je a szerződéses évfordulója és a tavalyi kampányban biztosítót váltottak, két fontos határidőt kell szem előtt tartaniuk.

A törvény előírása alapján a biztosítót váltóknak új, választott biztosítójuktól a kockázatviselés kezdetétől számított 30 nap elteltéig - év végi fordulónap esetén január 30-ig - meg kell kapniuk a fizetési teljesítésre történő felszólítást, ha az esedékes díjat addig még nem fizették volna meg. Hogy a felszólítást elkerüljük, január 20-a körül már érdemes jelezni a biztosítónak, ha addig nem kaptunk semmilyen értesítést, csekket vagy díjértesítőt. Ezt követően még lesz időnk az esedékes díjrészlet befizetésére, de az összegnek legkésőbb március 1-jéig be kell érkeznie a biztosító társasághoz. Bár a biztosítók már január 1-jétől kockázatban állnak - vagyis ha kár történne, fizetnek -, a díj megfizetésére a törvény 60 napos fizetési haladékot - türelmi időt - engedélyez.

Az ügyfelek körében egyre népszerűbb és így egyre több biztosító nyújtja az úgynevezett e-kommunikációs kedvezményt. A tavaly év végi kampányban különösen nagy szerepet kapott az e-kedvezmény, amely alapján a papír alapú kommunikációt részben vagy egészben felváltja az e-mail segítségével történő kapcsolattartás. Fontos tudni, hogy aki ezt a formát választotta, az értesítőjét többnyire nem postai kézbesítőn keresztül, hanem e-mailes formában kapja meg.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×