eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella

Egységes energetikai hatóság terve

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vizsgálja egy egységes energetikai hatóság létrehozásának lehetőségét, amely a Magyar Energia Hivatal, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és az Országos Atomenergia Hivatal összeolvadásával jönne létre.

Az NFM szerdai közleménye szerint a tárca javaslatában az áll, hogy egy új, önálló iparszabályozási hatóság látná el a bányászati-földtani, az energiaellátási, a víziközmű-működtetési és az atomenergia alkalmazásával összefüggő feladatok hatósági felügyeletét és működésének szabályozását.

A kezdeményezésről végleges tárcaálláspont csak a szakmai egyeztetések lezárása után alakul ki, és arról a végleges döntést a kormány hozza meg - áll a közleményben.

A fejlesztési tárca természetesen figyelembe veszi a nemzetközi kötelezettségeknek, vállalásoknak való megfelelés alapos elemzését, és mindent elkövet a nukleáris biztonság szavatolása érdekében - írták.

Hétfőn Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetnek igazgatója az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a Magyar Energia Hivatal (MEH) összevonása súlyosan sértene Magyarország által elfogadott fontos nemzetközi egyezményeket és irányelveket.

A nukleáris biztonsági hatóságnak teljes függetlenséget és önállóságot kell biztosítani - szögezte le a szakember miután - mint írta - a nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett előterjesztés javasolja az OAH, a MEH és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összevonását egyetlen iparszabályozó hatóságba. Az összevonás megvalósítása nemcsak a magyar nukleáris létesítmények nemzetközi elfogadtatását veszélyeztetné, hanem egy új paksi blokk építése is európai ellenállásba ütközhet - folytatta Aszódi, hozzátéve: nagyon bízik abban, hogy a politikai döntéshozók hajlandók meghallgatni a szakembereket, és "a tervezett változtatást nem hajtják végre".

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×