eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Így látja egy borász az elmúlt 20 évet

Magyarországon 2012-ben 1,5 Millió hektó bor termett, az ország ugyanennyi bor importjára szorul - történelme során először. Ezzel a drámai megállapítással indul Jásdi István írása. A szerző, aki csopaki bortermelő, egyben a Vindependent nevű borász-szervezet elnöke, 56 "vitára hívó" mondatot közöl a komment.hu oldalon a sokkoló felütés után.

Ez az 56 mondat nem kizárólag negatív tartalmakat jelenít meg, célja azt is bemutatni, miként tudta magát az ágazat a kiváló adottságok, a nagyszerű egyéni teljesítmények, a hatalmas állami- és uniós támogatások ellenére ennyire siralmas helyzetbe leküzdeni.

Jásdi 56 pontja sok lényeges tényezőt, okot felvet, a legfontosabbnak talán az ellenőrzés hiánya, a kiskapuk állandó jelenléte, a zavarosban való halászgatás lehetőségének örök fenntartása tűnik. A "legcsúnyább rali" is a zavaros halászokhoz kapcsolódik: ez a 20. mondatnál indul és a 32. is ide tartozik. Amúgy az 56 mondat közül 22 foglalkozik valamilyen formában az ellenőrzéssel, pontosabban annak hiányával, megoldatlanságával.

Jásdi problémafelvetéseiből az derül ki, hogy a nem megfelelő ellenőrzés mellett a koncepciótlan és súlyosan aránytalan (részrehajló) támogatás-elosztás, illetve a nemzeti bormarketing megoldatlansága szerepel még a legtöbbször a kifogások között. A szerző ugyanakkor megállapítja, hogy a támogatási pénzek ügyében komoly előrelépés történt: "a borász szakmai képviseletek többszöri javaslata alapján a jövőben a telepítési támogatásoknál az első osztályú területek kapnak prioritást."

Jásdi pozitívumként értékeli a bormarketing új irányát is, vagyis azt, hogy a terület, az egész Agrármarketing Centrummal együtt, a Magyar Turizmus Zrt. része lett. Vagyis a három fő méregfog közül kettő kihúzva, igaz, a legnagyobbal még harcolni kell...

A vitairat nem sugall "világvége-hangulatot", a legutolsó felvetés azzal zárja a sort, hogy mindezek ellenére mennyi pozitívumot, eredményt, szépséget tud felmutatni az ágazat. Ettől függetlenül adott a feladat: legyen vége az örökös akadályfutásnak, derüljön végre ki, hogy mire jutna a borágazat a visszahúzó erők, a problémahegyek nélkül.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×