eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen

Így várható a gáz árának kedvezőbb alakulása

Nemzetközi szinten határozza meg a piac a földgáz árát, tehát nem lehet nyomban olcsóbb a lakosság számára az ellátás attól, hogy állami tulajdonba kerül az E.ON gázüzletága - mondta a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. Kisebb-nagyobb árkorrekció képzelhető el ezen a területen - vélekedett Hegedűs Miklós. A kormány ugyanakkor szeretné a közműszolgáltatások egész rendszerét nonprofit alapra helyezni, amennyire ez lehetséges.

Megalapozatlanok a várakozások, hogy csökkenni fog a földgáz ára attól, hogy a magyar állam megvásárolja az E.ON gázüzletágát - mondta a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. Hegedűs Miklós szerint a döntést befolyásolhatta az a kormányzati törekvés, hogy a stratégiai ágazatokat állami kézben tudják.

Nemzetközi szinten határozza meg a piac a földgáz árát, tehát nem lehet nyomban olcsóbb a lakosság számára az ellátás attól, hogy állami tulajdonba kerül az EON gázüzletága. Kisebb-nagyobb árkorrekció képzelhető el ezen a területen - vélekedett Hegedűs Miklós.

Ha állami tulajdon van ezen a területen, nagyobb lehet a mindenkori kormány mozgástere az ármegállapítás terén . Ugyanakkor a lakosság felé érvényesített árkedvezményeket valakinek meg kell fizetni - mondta az igazgató.

Arra a kérdésre, hogy milyen módon rendezi a vásárlást az állam az E.ON felé, elmondta: egy olyan közbülső megállapodásra is sor kerülhet, hogy a vételárat 6, vagy akár 12 hónap alatt fizeti ki a vevő. Sokféle megoldás lehetséges a kutató szerint, de bármilyen is lesz a választott út, a költségvetési hiányt nyilván nem növelheti, hiszen ezen a téren elemi cél a 2,7 százalékos hiány tartása.

Nonprofit alap terve

A kormány nem közölt részleteket az E.ON tervezett visszavásárlásáról. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes augusztus 27-én a Hír TV-nek annyit mondott: "szeretnénk a közműszolgáltatások egész rendszerét nonprofit alapra helyezni, amennyire ez lehetséges. Ez a lépés is ebbe a tervbe illeszkedik. A tárgyalások még folynak, úgyhogy részleteket sajnos nem tudok róla elárulni.".

Az E.ON 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap szerint a magyar érdekeltség az E.ON legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban.

Az E.ON magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le - idézte fel augusztusi beszámolójában az FTD.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Békemeneten: "mi vagyunk Európa legnagyobb békefenntartó ereje" - percről percre

"Még egy hét szívós munka, a legendás fideszes hajrá, és letoljuk az ellenfelet a pályáról. Óriási gólhelyzetben vagyunk, ajtó-ablak, be lehet azt pöckölni, piszkálni, tuszkolni" - fogalmazott Orbán Viktor Fidesz-elnök, miniszterelnök a Békemenet margitszigeti végállomásán szombat délután.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Ezek a magyar városok lehetnek az ingatlanpiac nyertesei a következő években

Ezek a magyar városok lehetnek az ingatlanpiac nyertesei a következő években

Az irodapiac mellett az utóbbi időben az ipar-logisztikai piacon is emelkedik a kihasználatlansági ráta, miközben az óvatosság a befektetői piacon is látszik. Ahogy az a Portfolio Property X 2024 konferencián is többször elhangzott, a 40-50 millió euró feletti befektetések teljesen eltűntek a magyar piacról, de az olcsóbb kategóriában azért van érdeklődés. Hogy mik most a legnépszerűbb termékek, és mely városok lehetnek az előttünk álló év legnépszerűbb befektetési helyszínei, arról egy kereskedelmi- és lakóingatlanokkal is foglalkozó cég szakértőjét kérdeztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 1. 10:15
×
×
×
×