eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Német-francia munkacsoport alakul az euróválság kezelésére

Közös munkacsoportot állít fel a német és a francia kormány, hogy mind szorosabbá váljék az együttműködés az euróövezeti válság kezelésében - közölte a német és a francia pénzügyminiszter hétfőn Berlinben.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter francia kollegájával, Pierre Moscovicival folytatott tárgyalását követően elmondta: a napokon belül felálló stáb feladata, hogy összehangolja Berlin és Párizs álláspontját mindenekelőtt a tervezett bankunióval, a költségvetési- és valutaunió elmélyítésével, valamint a Görögországgal kapcsolatban várható döntésekkel összefüggésben.

A csoport készíti elő például mindazokat a lépéseket, amelyekről Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök tárgyalt Antonisz Szamarasz görög kormányfővel - mondta Schäuble.

Hozzátette: az együttműködés kiterjed a spanyol bankválság és az euróövezeti gazdaság beindításának kérdéseire is. A spanyol bankrendszer tőkehelyzetének megerősítését célzó program végrehajtásáról a két miniszter személyesen egyeztet a madridi kormánnyal.

Pierre Moscovici elmondta: a francia-német együttműködés döntő fontosságú, hiszen a küszöbön álló döntéseken múlik az euróövezet egysége, fenntarthatósága és stabilitása.

Megfigyelők szerint a májusban hivatalba lépett új francia elnök és Angela Merkel között kezdetben nem volt meg az az összhang, amely Hollande elődje, Nicolas Sarkozy és Merkel kapcsolatát jellemezte. A fiskális paktummal kapcsolatban például Merkel rendszerint a fegyelmezett államháztartási politikát emelte ki, míg Hollande arról beszélt, hogy a paktumot ki kell egészíteni a gazdasági növekedést ösztönző elemekkel. Ugyanakkor a görög válság kezelésével kapcsolatban a napokban megmutatkozott, hogy Berlin és Párizs egyaránt törekszik hatékony együttműködés kialakítására.

Angela Merkel és Francois Hollande az előző héten először munkavacsorán egyeztetett a görög válság kezeléséről, majd külön-külön találkoztak az athéni kormány vezetőjével. A találkozók után a német kancellár és a francia elnök is azt hangsúlyozta, hogy Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, a tagság megtartásának feltétele pedig a nemzetközi hitelprogramokban szereplő reformok végrehajtása. Kiemelték, hogy konkrét döntéseket csak a hitelezői trojka jelentésének elkészülte után lehet hozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×