eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Századvég: a gazdasági visszaesés ellenére javul a költségvetés pozíciója

Az idei évben várható recesszió és a jövő évi gyenge növekedés mellett is három százalék alatt tartja a költségvetés hiányát a kormány 2012-ben és 2013-ban - vetíti előre kedden megjelent friss prognózisában a Századvég Gazdaságkutató Zrt. A gazdaságkutató szakértői azonban túlzottan optimistának tartják a kormány makropályáját, és különösen bizonytalan a foglalkoztatási tervek végrehajtása. Az áprilisi konvergencia program alapján megállapítják, hogy a kormány lemondott az állami szerepvállalás csökkentéséről.

A Századvég közgazdászai friss előrejelzésükben megállapítják, hogy a komoly társadalmi és gazdasági feszültségekkel terhelt országok (Görögország, Spanyolország) viszonylag kis súlyt képviselnek a hazai kivitelben, így ezek a problémák csak akkor érintik közvetlenül hazánkat, ha a válság átterjed más európai országokra vagy az eurozóna egészére. Az Európai Központi Bank intézkedései segítettek a bizonytalanság csillapításában.

Az első negyedéves magyar GDP-adattal kapcsolatban megjegyzik, hogy a fogyasztás stagnálása mellett a beruházások drasztikus zuhanása, valamint az import megugrása miatt csökkent a bruttó hazai termék. A tavalyi év húzóágazataiban (mezőgazdaság és feldolgozóipar) csökkenést regisztráltak az első negyedévben.

Az inflációs kockázatok enyhülése miatt lekerült a Monetáris Tanács napirendjéről az alapkamat emelése - emlékeztetnek a kutatók.

Mi várható?

A Századvég Gazdaságkutató előrejelzése szerint a bruttó hazai termék 0,8 százalékkal zsugorodik az idei évben. Jövőre ezzel szemben a GDP lassú, 1 százalékos bővülését prognosztizálnak. A kivitel az egyetlen tényező, ami a gazdaság növekedésének irányába hat. A háztartások fogyasztási kiadását visszafogja a gyenge árfolyam, a hitelezés akadozása, valamint a nettó reálbérek csökkenése. Ennek megfelelően a fogyasztás esetében az idei évben 0,6 százalékos csökkenést, jövőre pedig stagnálást várnak.

A gyenge konjunkturális kilátások miatt a foglalkoztatás lényegében csak a közmunkaprogramok következtében nőhet 2012-ben, és mivel a kormányzati intézkedések hatására az aktivitás hasonló ütemben emelkedik, ezért a munkanélküliségi ráta 11 százalékon marad - vetítik előre.

Jelentős bizonytalanság övezi emellett az új adónemek (pénzügyi tranzakciós adó, távközlési adó) inflációs hatását - jegyzik meg.

Három százalék alatti deficitet látnak

A szakértők szerint az idei évre tervezett, jelentős mértékű kiigazítás megfelelő ütemben halad. Bár mind a bevételi (személyi jövedelemadó, járulékok), mind a kiadási oldalon (gyógyszerár-támogatások) komoly kockázatokat látnak, az év közben meghozott intézkedések, valamint a jelentős tartalék ellensúlyozza a kockázatok nagy részét - vélekednek.

A gazdaságkutató előrejelzése szerint idén 2,7 százalék lehet a költségvetés hiánya szemben a 2,5 százalékos kormányzati céllal. Jövőre viszont összejöhet a 2,2 százalékos deficitcél a Századvég számításai szerint.

A nemrég benyújtott konvergencia-programban szereplő makrogazdasági pálya meghatározásának időpontjában reális feltételezésekre épült, ám az azóta nyilvánosságra került adatok tükrében összességében túlzottan optimistának minősíthető. Különösen bizonytalannak ítéljük a hosszú távú foglalkoztatási tervek végrehajtását - figyelmeztetnek.

Teljesen átalakult eszköztár

Az áprilisi konvergencia programmal kapcsolatban kiemelik, hogy a költségvetési pálya fokozatos egyenlegjavulása nem változott, ám az eszközök teljesen átalakultak.

A 2011-es konvergencia-programban jelentősen csökkenő bevételi és kiadási főösszeg szerepelt 2015-ig. Az új programban azonban a korábbi deficitcélokat stagnáló kiadások mellett igyekszik biztosítani a kormány, azaz lemondott az állami szerepvállalás csökkentéséről. A konkrét intézkedések esetében a kiadási oldalon látunk némi kockázatot a 2013-as költségvetéssel kapcsolatban, azonban ez nem tekinthető jelentősnek - írják.

Mi van az IMF-fronton?

Prognózisukban emlékeztetnek arra, hogy bár az ÁKK az első negyedévben jelentősen túlteljesítette a forintban állampapírokra vonatkozó éves kibocsátási tervet, mindez azonban magas kamatfelárak mellett valósult meg. Az adósságkezelő elhalasztotta a tervezett 4 milliárd forintos eurókötvény kibocsátását, mivel az IMF-tárgyalások megkezdését követően várhatóan alacsonyabb kamatok mellett történhet a forrásbevonás - idézik fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×