eur:
389.09
usd:
361.36
bux:
68614.91
2024. május 7. kedd Gizella

"Görögországnak rendezett körülmények között kell elhagynia az eurózónát"

Terveket kell kidolgozni Görögország euróövezeti tagságának rendezett körülmények között történő megszűnésére - írta szerdán megjelent tanulmányában Andrew Tyrie, a brit alsóház pénzügyi bizottságának elnöke.

A konzervatív párti brit politikus - aki korábban a közép-kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására alapított Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik vezető közgazdásza volt - a Centre for Policy Studies nevű, konzervatív irányultságú londoni politikai-gazdasági kutatóintézet számára írt tanulmányában kifejti, hogy ha Görögország szabályozatlan körülmények közepette, a piac nyomására lenne kénytelen távozni a valutaunióból, annak "katasztrofális" következményei lennének.

Tyrie szerint azonban a Görögországnak összeállított legutóbbi pénzügyi segélycsomag biztosít "lélegzetvételnyi időt" a görög eurótávozáshoz szükséges intézkedési tervek kidolgozására.

A vezető brit politikus szerint a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlásának váratlanságát lehet "balszerencseként" értelmezni, az azonban már "nemtörődömséggel" érne fel, ha a világ a görög eurótagság megszűnésére sem készülne fel.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×