INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Varga Mihály az előkészítésnél gyorsabb IMF-tárgyalásra számít

InfoRádió / MTI
Az előfeltételek teljesítésének köszönhetően az előkészítésnél gyorsabb, a nyár elején-közepén elinduló tárgyalásra számít az IMF-fel és az EU-val Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki június 1-jétől tárca nélküli miniszterként vezeti a tárgyalásokat.

A politikus az M1 Az Este című műsorában azt is kifejtette: bár a gazdaság jelentős javulására nem lehet számítani a következő fél-egy évben sem, az év második felében a német konjunktúrának köszönhetően erősödhet a magyar gazdaság teljesítménye is.

Megismételte: a magyar kormány érdeke, hogy minél hamarabb megállapodjon a hitelről a nemzetközi szervezetekkel, és továbbra is az a célja, hogy elővigyázatossági hitelmegállapodást kössön. Elsősorban biztonsági hálóra van szüksége az országnak, ahhoz, hogy a piacról finanszírozhassa magát - mondta.

Hozzátette, hogy a magyar kormánynak nincsenek feltételei, de a piac által elvárt 15 milliárd eurós három éves futamidejű megállapodás elfogadható a kabinet számára is.

A gazdasági csúcstárca szétbontását sajtótalálgatásnak nevezte. Úgy vélte: az önálló pénzügyminisztériumnak van szerepe egy kormányon belül, így elkülönülhet a fiskális politika és a gazdaságfejlesztés. De szerinte a gazdaság jelenlegi helyzetét nem ennek hiánya okozza. Hozzátette: az elmúlt két évben nagy munkát végzett a Nemzetgazdasági Minisztérium, ebből kell kihozni azt a többletet, amely a gazdasági növekedés beindításához kell.

A címlapról ajánljuk