eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Londoni elemzők: Áprilisra megszülethet az IMF/EU-megállapodás

A magyar hatóságok meg fogják tenni az IMF/EU-megállapodáshoz szükséges engedményeket, és áprilisra létrejöhet az egyezmény egy 15-20 milliárd eurós készenléti csomagról - jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint ebben az esetben az MNB az év végéig visszafordíthatja az eddigi kamatemeléseket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi közgazdászai befektetők számára összeállított átfogó elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bár valószínűleg "soha nem lesz felhőtlen a viszony" Magyarország, az EU és az IMF között, de a magyar kormány részéről végül "felülkerekedik a pragmatizmus".

A ház elemzői szerint a döntéshozatal "nagymértékben Orbán Viktor miniszterelnök személye köré koncentrálódik". A Morgan Stanley szakértői úgy vélik: éppen ezért a kormányfő mostanában tapasztalható "békülékeny hangvétele" a legerőteljesebb jelzés arra, hogy a megállapodás végül létrejön.

A cég londoni szakértői nemrég Budapestre látogattak, tájékozódtak, és tapasztalataikról már a múlt héten is összeállítottak egy elemzést.

Mostani újabb, szintén a budapesti tárgyalásaikat feldolgozó, de több részlettel kiegészített értékelésükben azt írták, hogy véleményük szerint a megállapodáshoz szükséges kompromisszumok "csekély árat" jelentenének a pénzügyi védőhálóért, és az IMF és az EU számára tett engedmények végrehajtása az esetleges újabb fordulatnál és a tárgyalások lemondásánál "messze racionálisabb cselekvés" lenne a miniszterelnök szempontjából, különös tekintettel a legutóbbi idők tapasztalataira.

A Morgan Stanley elemzői ezzel kapcsolatban felidézték, hogy a forint és a kötvényhozam, valamint a bankbetétállomány egyaránt "negatívan reagált", amikor decemberben romlott a viszony a nemzetközi hitelezőkkel.

A cég londoni közgazdászai szerint mindemellett a Fidesz támogatottságának a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján tapasztalható stabilizálódása arra vall, hogy a választók nem a gyengeség jelének látják a nemzetközi hitelezőkkel szembeni békülékenyebb hozzáállást. Ez is érv amellett, hogy miért az e hitelezőkkel kötendő megállapodás jelentené a legésszerűbb cselekvést a kormány számára - áll a Morgan Stanley elemzésében.

A ház citybeli elemzői közölték: mindezek alapján, "szubjektív módon" úgy ítélik meg, hogy "75 százalék körüli" az esélye a megállapodás létrejöttének márciusig vagy áprilisig.

Más nagy citybeli házak ugyanakkor a tárgyalások valamivel lassabb haladásával számolnak.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzőinek legutóbbi előrejelzése szerint például június tűnik "ésszerűen" feltételezhető célhónapnak az új IMF/EU-megállapodás hatályba lépésére, figyelembe véve a kért törvénymódosítások végrehajtásához és az ezek kiértékeléséhez szükséges időt.

A Morgan Stanley londoni elemzői mindazonáltal - az elmúlt napok magyarországi nyilatkozatai alapján - most még derűlátóbbak azzal kapcsolatban, hogy márciusra vagy áprilisra létrejöhet az IMF/EU-megállapodás, mint a budapesti tárgyalásaikról összeállított, Londonban múlt héten ismertetett első elemzésükben. Abban az értékelésben ugyanis még az állt, hogy a ház összességében "hozzávetőleg kétharmados" esélyt lát az IMF/EU-megállapodás elérésére áprilisig.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai hétvégi új elemzésükben megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy ha az IMF/EU-egyezmény legkésőbb áprilisig létrejön, akkor a jelenlegi, 7,00 százalékos MNB-alapkamat valószínűleg a kamatszint tetőzését jelenti, és ha a külső kockázatokat sikerül egy "méretes" - 15-20 milliárd eurós - elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodással kordában tartani, akkor az MNB 2012 végéig "legalább" a legutóbbi, tavaly novemberben és decemberben végrehajtott 1,00 százalékpontnyi kamatemelést vissza tudja venni.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján az idei év végére 6,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak.

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják.

A JP Morgan bankcsoport minapi helyzetértékelése szerint a rövid távú magyarországi kamatkilátásokat továbbra is erőteljesen az EU/IMF-tárgyalásokon elért haladás és a globális kockázatvállalási készség határozza meg. A cég londoni elemzői szerint azonban ha az euró forintárfolyama tartósan 300 forint alatt marad, akkor az MNB valószínűleg "nem fogja kényszerítve érezni magát" arra, hogy a mostani szintről tovább emelje alapkamatát, és ha a második negyedévben megszületik egy készenléti jellegű IMF/EU-megállapodás, az MNB a második negyedév végén vagy a harmadik negyedév elején hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához

A JP Morgan londoni elemzői is azt jósolták, hogy ebben az esetben a magyar jegybanki alapkamat 2012 végére 6,00 százalékig süllyedhet vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×