eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fellegi: Mindenkinek érdeke, hogy minél előbb elkezdődjenek a tárgyalások

Mindenkinek az az érdeke, hogy elkezdődjenek a hivatalos tárgyalások a magyar hitelkérelemről - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Brüsszelben, miután megbeszélést folyatott Olli Rehn pénzügyi biztossal, az Európai Bizottság alelnökével. Rehn közölte: Magyarországnak konkrét intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy elkezdődjenek a hivatalos tárgyalások.

Tárgyalásokat folytattam Olli Rehnnel, megvitattunk a tárgyalások minden aspektusát - mondta a sajtótájékoztatón Fellegi Tamás. Kifejtette: sikerült világosan egyeztetni az unióval az alapvető irányokat, azokat a kondíciókat, amelyeket a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatást célzó tárgyalásokkal kapcsolatban a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak.

A tárca nélküli miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a feleknek óvatosaknak kell lenniük, tekintettel a kihívásokkal teli nemzetközi körülményekre. Ezzel kapcsolatban két fontos tényezőre hívta fel a figyelmet: bizalmi problémák vannak a régióval szemben és közben a növekedési lehetőségek is rosszak, ami negatívan érinti a magyar gazdaságot.

Egyetértettünk azzal a ténnyel, hogy egyezségre kell jutnunk a jegybanki függetlenség ügyében. Ez a hivatalos tárgyalások előkészületeinek részét kell, hogy képezze. Intézkedéseket kell végrehajtani, amelyek kielégítik az EU és az IMF elvárásait - mondta.

Fellegi Tamás az eddigi egyeztetései során azt tapasztalta, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy elkezdődjenek a hivatalos tárgyalások a magyar hitelkérelemről. Reményét fejezte ki, hogy ebben a tekintetben a jövő keddi Barroso-Orbán találkozó sikeres lesz. Senkinek sem érdeke, hogy ne kezdődjenek meg a tárgyalások - hangsúlyozta a külföldi tárgyalásokon szerzett benyomásai alapján.

A hivatalos tárgyalásokra azért is szükség van, mert ez a piacok megnyugtatását is szolgálná - tette hozzá.

Fellegi említést tett a Magyarország ellen folyó, és új szakaszába léptetett túlzott hiány eljárásról is. Ezek szerint a tárgyalásokon az EDP eljárás egyes pontjairól is szót ejtenek.

A tárca nélküli miniszter, kérdésre válaszolva kifejtette: nem árulhatják el a felek a tárgyalások részleteit. Elismerte azonban, hogy "vannak különbségek abban, hogy az egyes kérdések a tárgyalások részét képezzék-e vagy előfeltételként szolgálnak a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez".

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "van fény az alagút végén". A keddi, Orbán Viktor és José Manuel Barroso közötti találkozó kiváló lehetőség lesz arra, hogy tisztázzuk a politikai ügyeket, amelyeket az Európai Bizottság felvetett, így például a kötelezettségszegési eljárás keretében - fejtette ki. Látom esélyét annak, hogy a keddi találkozón rendeződnek ezek a kérdések - hűtötte le azokat a felfokozott várakozásokat, hogy a felek hamarosan konkrét bejelentéseket tesznek a hitelmegállapodásról.

A magyar gazdaság helyzete nem indokolja, hogy Magyarország azonnal lehívja a hitelkeretet. Még mindig elővigyázatossági hitelvonalban gondolkodunk - magyarázta.

A miniszter elmondta, hogy pénteki brüsszeli tanácskozásával a végére ért kéthetes körutazásának. Ennek során - Washingtonban az IMF-nél, Frankfurtban az Európai Központi Banknál, valamint Berlinben és Bécsben a német, illetve az osztrák bankvezetésnél és kormányzatnál - megfogalmazása szerint a magyar pénzügyi helyzet szempontjából "kritikus partneri kapcsolatokat" térképezte fel.

"Abba a helyzetbe jutottunk, hogy látjuk azokat a pontos feltételeket, amelyeket a tárgyalásokkal kapcsolatban értelmeznünk kell. Azt is látjuk, hogy mik azok, amelyekben külön döntést kell hozni. Ezekről a kormánynak be fogok számolni valószínűleg a hét végén" - közölte Fellegi Tamás.

Hozzátette, hétfőn is lesz kormányülés, és a kormány meg fogja hozni a szükséges alapvető döntéseket, majd kedden Orbán Viktor miniszterelnök találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Fellegi feltételezése szerint az Orbán-Barroso találkozón számos nyitott kérdést rendezni tudnak majd, vagy legalábbis el tudják kezdeni az arról való tárgyalást.

Ismerjük a játékszabályokat

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy a hitelprogramoknak vannak feltételei. Bármilyen csomagnak, ami rendelkezésre áll majd, számos feltétele lesz. Ez a természete a pénzügyi segítségnyújtásnak - mondta Fellegi kérdésre válaszolva.

Tagja vagyunk az IMF-nek, ismerjük a játékszabályokat, vagyis azt, hogy mivel jár egy hitelprogram - emelte ki. Sosem közelítettünk ehhez úgy, hogy feltételek nélkül szeretnénk pénzhez jutni - fűzte hozzá.

Az új hitelcsomag méretére vonatkozó kérdésre kifejtette: ki kell elégítenie az igényeket, meg kell felelnie a piaci várakozásoknak. Vannak számításaink, modelljeink arra vonatkozóan, hogy mekkora kellene legyen a hitelcsomag - válaszolta.

A héten kiszivárgott értesülések szerint a kormányban 17-20 milliárd dolláros hitelkeretben bíznak.

Rehn: Vannak tárgyalási feltételek

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa megismételte: az előfeltételeknek teljesülniük kell, mielőtt megkezdődnének a tárgyalások Magyarország pénzügyi támogatásáról.

Konkrét lépéseket várnak Magyarországtól a jegybank függetlenségének biztosítása ügyében, azt pedig továbbra sem tudni, mikor kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások - tudósít a Reuters.

Amadeo Altafaj Tardio, a pénzügyi biztos szóvivője az MTI szerint hozzátette: Olli Rehn üdvözölte, hogy a magyar kormány hajlandó párbeszédet folytatni a bizottsággal, és meglépni a szükséges törvénymódosításokat. Olli Rehn uniós biztos örömmel várja az ígéretek végrehajtását - fűzte hozzá.

A bizottság szóvivője szerint a szükséges lépések között vannak a jegybank teljes függetlenségét, illetve a bíróságok megbízható működését biztosító módosítások.

Amadeo Altafaj Tardio elmondta: nem esett szó a tárgyalások megkezdésének konkrét időpontjáról, és hangsúlyozta: Magyarországnak előbb az előfeltételeket kell teljesítenie, mielőtt el lehet indítani a formális tárgyalási folyamatot.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×