eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Cséfalvay: Nagyon bizonytalan a jövő évi gazdasági növekedés

Karácsonyig megállapodhat a kormány a Magyar Bankszövetséggel a devizahitelesek újabb lehetőségeiről - mondta Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy az év végére 76 százalékos lehet a GDP-arányos államadósság.

Hamarosan megállapodhat a kabinet a Magyar Bankszövetséggel a devizahitelesek újabb lehetőségeiről - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Mint mondta, a Bankszövetség javaslatai az állam, a bankok és az adósok közötti tehermegosztásra arra épülnek - és ez a kormány alapelve is. "A javaslatok egy hosszabb távú kezelést helyeznek a középpontba, tehát nemcsak olyanokat, amelyek azonnal segítenek, hanem hosszabb távon tudják a problémát kezelni" - fogalmazott.

Cséfalvay Zoltán kitért arra is, hogy november végéig 54 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével. "Ebből körülbelül ki lehet számolni, hogy év végéig körülbelül százezren választhatják ezt a megoldást" - mondta az államtitkár, aki szerint a végtörlesztők döntő többsége nem banki kölcsönből, hanem megtakarításokból fedezi az ügyletet.

Mint mondta, 50 ezren családi és egyébként meglévő megtakarításokból fedezték a végtörlesztést, és nem bankoktól felvett refinanszírozással. "Tehát ők most egy ideig valószínűleg nem erősítik a keresletet".

A ma kezdődő uniós csúcstalálkozót Cséfalvay Zoltán drámai, sorsdöntő ülésnek nevezte.

Növekedés és az adósság

Cséfalvay Zoltán nagyon bizonytalannak vélte a jövő évi gazdasági növekedést. "A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 0,6 százalékos csökkenést jelez. A mi számításaink szerint 0,5 és 1 százalék közötti növekedés várható, de nagyon nagy a bizonytalanság" - ismerte el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ezzel magyarázta az alaptörvény államadósság-csökkentési szabályának halasztását is. "Ha nagyon szigorúan tartjuk az adósságcsökkentést, akkor az azt is jelenti, hogy pénz vonódik ki a gazdaságból egy olyan időszakban, amikor nagyon alacsony a növekedés" - fogalmazott.

Cséfalvay Zoltán kitért arra is, hogy ma másképp ülhet le a kormány tárgyalni az IMF-el, mint 2008-ban, mivel - a többi között az alacsony hiányszint és a magas devizatartalékok miatt - jobb állapotban van az államháztartás, hiszen az adósság csökkenő pályán van. A maga részéről, mondta, nagyon bízik abban, amit az Európai Unió előrejelzése is mutat. "Õk azzal számolnak, hogy év végére Magyarország képes GDP-arányos államadósságát 76,7 százalékra csökkenteni a mostani 80 százalék feletti szintről".

Az árfolyam-változások kapcsán az államtitkár úgy vélte: elképzelhető, hogy a jövő évi költségvetést is módosítani kell, hiszen 268 forintos euró-árfolyamon írták. "Ez azonban egy viszonylag kisebb korrekcióval kezelhető, mert a költségvetésben eleve szerepel egy nagyon masszív tartalék - több mint 300 milliárd forint -, ami meghaladja a GDP egy százalékát. Ezen belül pedig van egy 50 milliárdos tétel az árfolyam-különbségekre" - magyarázta.

Cséfalvay Zoltán ismét hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány különadói 2013. január 1-jén megszűnnek.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×