eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A szégyenpadon hagyja az EU Magyarországot

Jövőre csak 0,5 százalékos gazdasági növekedés várható Magyarországon az idei 1,4 százalékos GDP-bővülés után - derül ki az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett őszi prognózisából. A Bizottság előrejelzése szerint jövőre a kormány által tervezettnél minimálisan magasabb lehet a költségvetés hiánya, de így is az unió által elvárt három százalék alatt lehet a deficit. Olli Rehn ugyanakkor csütörtökön azt mondta, hogy a hiány csökkenése nem fenntartható, a Bizottság további intézkedéseket javasol a magyar kormánynak, és ezért nem javasolja a túlzott deficit eljárás megszüntetését Magyarországgal szemben. Szomorú üzenete az EB anyagának továbbá, hogy emelkedhet a magyar adósságráta.

Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa az Európai Bizottság prognózisát bemutató sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Magyarország nyolc éve a túlzott deficit eljárása hatálya alatt van. "Az ide évet többlettel zárja a költségvetés a nyugdíjreform rendszerszintű átalakítása miatt" - mondta.

"A deficit jövőre ugyan három százalék alatt maradhat, de a jelenlegi információk alapján 2013-tól újra három százalék fölé mehet a hiány. Tehát az egyenleg nem fenntartható, nem javasoljuk a túlzott deficit eljárás megszüntetését" - jelezte a biztos Brüsszelben. "Az Európai Bizottság ezért további intézkedéseket javasol, amelyek biztosítják a fenntartható államháztartási folyamatokat" - magyarázta.

Az EU pénzügyi biztosa öt uniós tagországot figyelmeztetett arra, hogy szankciókra számíthatnak, mert nem tesznek eleget a költségvetés kordában tartásáért. Mint mondta, Magyarország, Belgium, Lengyelország, Málta és Ciprus "büntetésre" számíthat a december közepén életbe lépő, az unió stabilitási és növekedési paktumának megszegése miatt.

Az uniós szabályok értelmében azon országok, amelyek nem tudják kordában tartani a költségvetési hiányukat és államadósságukat, szankciókra számíthatnak. A Guardian szerint a pénzügyi biztos a "renitens" tagállamok pénzügyminisztereinek figyelmeztető levelet küld.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×