eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem fog kamatot csökkenteni az EKB

Visszautasította a kamatcsökkentési várakozásokat egy interjúban a Európai Központi Bank (EKB) igazgató tanácsának egyik tagja.

A luxemburgi nemzeti bank elnöke, Yves Mersch az európai adósságválság miatt 50 bázispontos csökkentésre spekulálók véleményére reagálva a Market News International gazdasági hírszolgálatnak kifejtette: "Ezek a vad várakozások azt jelzik, hogy némelyek elveszítették az irányt. A mi iránytűnkben csak egy iránymutató van".

Mersch utalt arra, hogy a monetáris politika felügyeletével megbízott szervezetek, így az EKB függetlensége igen fontos a válság idején a szavahihetőség megtartása érekében. "Ez egy értékes tőke, amit nem szabadna könnyedén feladnunk" - mondta.

A bankelnök kifejtette, az EKB eltökélt abban, hogy biztosítsa a piacok szabályos működését.

Az EKB áprilisban, majd júliusban emelt 25 bázisponttal irányadó kamatlábán. Azt megelőzően több mint egy évig rekordalacsony, 1 százalékos szinten tartotta a refinanszírozási kamatlábát. A lépéseket az akkor "elszálló" energia- és nyersanyagárak inflációs hatásával magyarázta a frankfurti nemzetközi pénzintézet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×