eur:
389.15
usd:
361.59
bux:
68582.08
2024. május 7. kedd Gizella

A krónikus betegségek csődbe viszik az egészségügyet

Rák, diabétesz, mentális betegségek, szívproblémák és légúti megbetegedések - öt krónikus betegség, amely a Gazdasági Világfórum tanulmánya szerint a következő húsz évben 47 trillió dollárt fog felemészteni.

Az öt krónikus, vagy más megfogalmazásban nem fertőző betegség több mint 36 millió embert öl meg évente, és további több tízmillióan fognak áldozatául esni a jövőben. Ez a globális éves GDP négy százalékát fogja kitenni a következő két évtizedben - olvasható a Világgazdasági Fórum jelentésében.

Ez nem egészségügyi, hanem gazdasági kérdés, és a társadalom minden részét érinti - hívta fel a figyelmet a probléma súlyosságára Eva Jane-Llopis, aki a szervezeten belül a krónikus betegségekkel foglalkozik.

A kutatást vasárnap tették közzé, az ENSZ kétnapos tanácskozása előtt, amelyen a nem fertőző betegségek hatása és kezelése volt a téma. A világszervezet célja egy globális akcióterv kidolgozása, hogy csökkentsék ezen "költséges betegségek" hatásait.

Az Egészségügyi Világszervezet is foglalkozik a problémával. A nem fertőző betegségek világjárványa a WHO szerint várhatóan felgyorsul, így 2030-ra a krónikus betegségekben elhunytak száma elérheti az évi 52 milliót.

Bár sokan úgy hiszik, hogy ezek a betegségek főleg a gazdag országokra jellemzőek a zsíros és cukros ételek, valamint az alkohol túlzott fogyasztása, a mozgásszegény életmód és a dohányzás miatt, a szegényebb nemzetek is mélyen érintettek: a nem fertőző betegségek okozta halálozások 80 százaléka az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban fordul elő.

Fékezik a világgazdaságot

A Harvard School of Public Health által készített Világgazdasági Fórum-tanulmány szerint a szegényebb országokban a szívbetegségek, a légúti megbetegedések, a rák és a diabétesz 2011 és 2025 között 7 trillió dollárt emésztenek fel - ez évi 500 milliárd dollárt jelent.

Eddig nem tudtunk összeget mondani arra, hogy mennyibe kerülnek a gazdaságnak a WHO által "a világ legnagyobb gyilkosainak" nevezett betegségek. De ezek a számok azt valószínűsítik, hogy a nem fertőző betegségek nemcsak csődbe vihetik az egészségügyi rendszereket, de le is fékezhetik a világgazdaságot - reagált a tanulmányra Olivier Raynaud, a Világgazdasági Fórum egészségügyi igazgatója.

2010-ben a 17 millió ember halálát okozó szívbetegségek direkt és indirekt költsége 863 milliárd dollár között volt, 2030-ra pedig 22 százalékkal, több mint ezer milliárdra nőhet. Összességében a következő 20 évben csak a szívbetegségek költsége elérheti a 20 trillió dollárt - emelte ki a Világgazdasági Fórum jelentése.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×