eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés az euróövezetben

Az előző havi visszaesést követően júliusban ismét nőtt az ipari termelés az euróövezetben, a az emelkedés azonban elmaradt a várakozásoktól.

Az Eurostat uniós statisztikai hivatal szerdán megjelent adatai szerint a 17 országból álló övezetben az ipari kibocsátás 1 százalékkal nőtt júliusban júniushoz képest, és 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Elemzők havi szinten 1,5 százalékos, éves összevetésben pedig 4,6 százalékos növekedésre számítottak.

Júniusban 0,8 százalékos havi csökkenést regisztrált az Eurostat.

Az Európai Unió egészét tekintve júliusban 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet.

Az adatokból kitűnik, hogy az övezeti szintű növekedés elsősorban a német ipari termelés jelentős, havi összevetésben 4,1 százalékos, éves alapon pedig 10,4 százalékos bővülésének a következménye, miközben az adósságválsággal sújtott periféria egyre inkább lemarad.

Ráadásul a legnagyobb országok között is éles különbségek mutatkoznak: míg Németország és Franciaország emelkedő pályán halad, Spanyolországban és Olaszországban recesszióba került az ipar. Spanyolországban júniushoz képest 0,7 százalékkal, 2010 júliusához képest 2,8 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása, Olaszországban pedig havi összevetésben 0,7 százalékos, éves alapon 1,6 százalékos csökkenést mértek.

A huszonhetek egészét tekintve a legnagyobb növekedés Nagy-Britanniában és Németországban volt - egyaránt 4,6 százalék - júniushoz képest. A legnagyobb mértékű visszaesést Szlovákiában regisztrálta az Eurostat, ott 3,4 százalékkal csökkent az ipari termelés júliusban az előző hónaphoz képest.

Éves szinten az unió egészében a legnagyobb - 22,9 százalékos - növekedés Észtországban volt. Németország a 10,4 százalékos bővüléssel a második helyen áll. A legnagyobb visszaesés Portugáliában volt, ott 4,4 százalékos csökkenést mértek. Utána Málta következik 3,2 százalékos mínusszal, majd Görögország 2,9 százalékkal.

Elemzők szerint a júliusi növekedés után ismét visszaesés következhet, erre utal csaknem az összes előzetes adat, a beszerzési menedzser indexektől kezdve egészen a rendelésállomány alakulásáig.

A magyar ipar júliusi teljesítményéről csütörtökön ad ki jelentést a budapesti Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×