eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Csökkentek az árak

A fogyasztói árak júliusban 0,3 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők 3,3 százalékos inflációt vártak, így a tényadat immár harmadik egymást követő hónapban marad el a várakozásoktól.

Korábban, 2009. márciusban mért ilyen alacsony, akkor 2,9 százalékos 12 havi inflációt a KSH.

Az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,2 százalékkal, ezen belül az idényáras élelmiszerek több mint 11 százalékkal csökkentek, emellett a ruházati cikkek 2,5 százalékkal, az üzemanyagárak 0,9 százalékkal mérséklődtek - mondta Minary Borbála. A KSH főosztályvezetője hozzátette: az üzemanyagárak július második felében emelkedtek, s ez majd az augusztusi inflációban jelentkezhet.

Az idén az első hét hónapban átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció júliusban 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,2 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi áremelkedés 3,4 százalék volt, az egyhavi viszont 0,4 százalékkal csökkent.

Tavaly júliusban a havi infláció 0,1 százalék, a 12 havi 4,0 százalék volt. A múlt év első hét hónapjában átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2009 azonos időszakában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×