eur:
388.88
usd:
360.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A tisztességesek fizetnek a gáztolvajok helyett

A Tigáz ellenőrei az idei év első felében majdnem ötezer gázlopási esetet derítettek fel, ami több mint tavaly az év egészében - tájékoztatott a társaság. Évente 70 millió köbméter kár éri a szolgáltatót, ami mintegy kilenc milliárd forint veszteséget jelent. A Tigáz idén fokozottabb ellenőrzést tart a fogyasztóinál.

Azért több az idén a felderített esetek száma, mert fokozottabb és hatékonyabb lett az ellenőrzés, új, modernebb technológiával dolgoznak, ilyen például az endoszkóp, a gázmérő teszter, vagy a mágnesezést ellenőrző speciális készülék - mondta a Tigáz szóvivője, elismerve azt is, hogy az úgynevezett szabálytalan vételezések aránya is nőhetett az elmúlt időszakban.

A legtöbb megrongált, megbuherált gázmérőórát Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében találták az ellenőreik - fűzte hozzá Száraz Gábor. A vállalat becslései szerint a több mint egymillió ügyfelük közül mintegy 40-60 ezren lopják a gázt.

Az esetek többségében a gázmérő óra számlálóját állítják vissza, mágneseznek, és sokszor előfordul, hogy erre szakosodott "szakértők" segítenek a gázlopásban.

A szóvivő elmondta: az ellenőrzések jó része célzott, ennek alapja egyrészt bejelentés, másrészt a megváltozott fogyasztói szokások. 100 kiszállásból 10-12 esetben találnak olyan gázmérőt, amelybe belenyúltak.

Száraz Gábor elmondta: ha bebizonyosodik a szabálytalan vételezés, az minimum 400 ezer forintot jelent a fogyasztónak, de a bírság több millióra is rúghat.

A Tigáz tavalyi éves gázmérlege 2,9 százalékos hiányt mutatott, amelynek több mint fele szabálytalan vételezésből származik. Mindez azt is jelenti, hogy mivel a jogszabály a gázszolgáltatóknak a gázár-képletben elismer minimális veszteséget, részben a gáz árában is megjelenik az a hiány, amely gázlopásból származik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×