eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nehezen tudnak takarékoskodni a magyarok

A magyar háztartások csupán 17,5 százaléka képes megtakarítani, emiatt nehezen tudják kivédeni a negatív külső körülményeket, mint például a mostani frankerősödést - áll a Raiffeisen Bank és a GFK közös felmérésében.

Kevés háztartás bízik abban, hogy a közeli jövőben tartalékai jelentősen gyarapodni tudnak, aki pedig képes félretenni, inkább a kevésbé kockázatos, rövidtávú banki befektetési lehetőségeket keresi a kockázatosabbnak tartott értékpapírokkal szemben. A válaszadók szerint a gazdasági körülmények nem különösebben kedveztek a komolyabb megtakarítások képzéséhez - olvasható a felmérésben.

A jövőre vonatkozóan sem festettek fel optimista képet a válaszadók: az alacsony megtakarítási arány mellett csupán hatoduk bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog, közel kétharmaduk nem számít sem jövedelmének, sem megtakarítási képességének változására.

Érdekes fejleményként értékeli a vizsgálat azt, hogy nagyon kevesen tartják már nem banki típusú befektetési termékekben vagyonukat, mindössze a válaszadók 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzben, vagy más nem banki termékben (például nemesfém, műtárgy) vannak megtakarításai.

A 2011-től érvényes adóváltozásokkal kapcsolatban keletkező többlet-jövedelmet a megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) a havi fix kiadások finanszírozására (hiteltörlesztés, rezsiköltségek, áremelkedések kompenzációja) fordítja, 10 százalékuk teljes egészében félreteszi, 17 százalékuk azonban saját célra költi, és olyan termékeket vagy szolgáltatásokat vásárol, melyet korábban nem engedhetett meg magának.

Pozitív elemként értékelhető, hogy jelentősen, közel 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik már meglévő megtakarításaikat első helyen a váratlan kiadások törlesztésére képzik, a nyugdíjas évekre való takarékoskodás viszont jelenleg - a gyerekek jövőjének biztosítása után - csak a harmadik a megtakarítással rendelkezők prioritási listáján, legkevésbé pedig a műszaki cikkek vásárlására gyűjtenek a felmérésben résztvevők.

Az idén tavasszal készült adatfelvétel eredményei szerint a Raiffeisen-GFK megtakarítási index enyhén, de tovább csökkent (42,8-ról 41,3-ra) az előző negyedévhez képest, a mutatószámot meghatározó négy részindex egy kivételével szintén csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×