eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Egy-két év múlva élelmiszerhiány fenyegethet

A mezőgazdasági termékek termelése évről évre elmarad a fogyasztástól, így a legfőbb terményeknél a készletszintek igen alacsonyra süllyedtek. Egy esetleges kínálati sokk egy-két éven belül könnyen élelmiszerhiányhoz vezethet, amikor már pénzért sem juthatunk majd élelemhez - figyelmeztetett Jim Rogers neves befektető.

A világ élelmiszer termelési helyzete tovább romlott, így egy esetleges kínálati sokk már bőven elég ahhoz, hogy túlkereslethez, élelmiszerhiányhoz, és az árak elszállásához vezessen - állítja Jim Rogers. Vagy csinálunk valamit, vagy pár éven belül olyan helyzetben találhatjuk magunkat, ahol már semennyi pénzért nem kapunk élelmet - figyelmeztetett az agrártermékekbe szintén befektető guru.

Az élelmiszerárak emelkedését mutató FAO élelmiszerár-index kilencszer emelkedett az elmúlt 11 hónapból, és továbbra is a februári történelmi csúcsok közelében tartózkodik.

Az agrárpiaci termékek árfolyamát felfelé hajtja, hogy például a leginkább használt kukorica készletei mindössze 47 napi fogyasztást fedeznek az USDA adatai szerint, ami 1974 óta nem látott alacsony szintet jelent. Ráadásul hiába nő a termelés, a kereslet bővülése azt is meghaladja. A kukorica árfolyama ugyan 6,7 százalékot esett eddig a második negyedévben, a termény ára egy év alatt azonban így is több mint 90 százalékot emelkedett.

Nem jobb a helyzet a búza piacán sem, ahol a készletek szintje hároméves mélyponton van, mivel a fogyasztás már második éve múlja felül a termelést.

Igen komoly problémát jelentenek az alacsony készletszintek - írja a Bloomberg. Hosszútávon az agrártermék iránti keresletet tovább növelheti az egyre növekvő mértékű etanolgyártás, és a kínai hús iránti keresletnövekedés, amely jelentős takarmány igényt támaszt az agrártermékek iránt.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×