eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Puhítják a chipsadót

Kedd délutánig 20 módosító javaslatot nyújtottak be kormánypárti és ellenzéki képviselők a pénteken parlament elé terjesztett, chipsadóról szóló törvényhez. Ezek közül a legfontosabb az a fideszes képviselők által jegyzett módosító, ami jövő januárra halasztaná a népegészségügyi termékadó bevezetését. Az öt, kormánypárti képviselő által beterjesztett módosító javaslatból kiolvasható: a kormány aggódik az új adó negatív hatásai miatt, így tart a gyárbezárásoktól és az elbocsátásoktól.

Számos módosító javaslatot nyújtottak be a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz. A 19+1 módosító közül hármat jegyeznek kormánypárti képviselők. A Nógrádi Zoltán és Vécsey László által törvényhez csatolt egyik módosítás szerint a chipsadóról szóló törvény csak 2012. január elsejétől lépne hatályba, szemben a törvényben eredetileg tervezett idén szeptember elsejével.

"A magyar kereskedelem sajátja, hogy a beszállítók éves megállapodások keretében értékesítik termékeiket a kiskereskedők részére. Az éves megállapodások év közben csak rendkívül korlátozottan módosíthatók. Ez vonatkozik az áremelések végrehajtására is. Miután a gyártók nem képesek a saját forrásaik terhére kigazdálkodni az egészségügyi termékadó összegét, kénytelenek annak egy részét áraikba beépíteni. Amennyiben ezt a hatályban lévő kereskedelmi megállapodásaik módosításával nem képesek megtenni, egyéb forrást kell találniuk, mely adott esetben a foglalkoztatást is kedvezőtlenül érintheti" - korrigálja a pénteken benyújtott törvényjavaslatot a módosítás.

Puhul a tervezet

Szintén Nógrádi Zoltán és Vécsey László terjesztette be azt a módosító javaslatot, ami az ételízesítőket mentesítené az új sarc alól.

"Nem indokolható azon élelmiszerek termékadó hatálya alá történő besorolása, melyek esetében a termék nem önmagában kerül felhasználásra, hanem azt kizárólag az étel - egyedileg adagolható - ízesítésére használják" - fogalmaz a módosító javaslat indoklása.

"Ezek a termékek sót, szárított, aprított zöldségdarabokat és fűszereket tartalmaznak. Ugyanakkor, sem a só, sem pedig a fűszerek önmagukban nem adókötelesek, ezek kombinációja viszont igen. A termékkör megadóztatásának népegészségügyi indoka tehát nem lehet. Az ételízesítők megadóztatása gyakorlatilag az azokban levő konyhasó megadóztatását jelenti - a céllal ellentétesen és versenyellenesen (hiszen konyhasó maga nem adóköteles)" - teszi hozzá az indoklás.

A két képviselő harmadik módosítója szintén az ételízesítőkre vonatkozna. Ha mégis megadóztatják ezt a termékkört, akkor inkább 125 forint/kilogramm kellene, legyen az adó mértéke az eredeti 500 forintos teher helyett.

Koncz Ferenc kormánypárti képviselő kapcsolódó módosító javaslata pedig azt tartalmazza, hogy a kakaó italporokra ne vonatkozzon az új adó.

Az egészségügybe terelnék

Gyenes Géza, a Jobbik országgyűlési képviselője nem látja biztosítottnak azt (az eredeti törvény alapján), hogy az új adó az egészségügy forrásait gyarapítaná, ezért azt javasolja, hogy azzal egészítsék ki az egészségügy gyógyító, megelőző kasszájába szánt összegeket.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×