eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kiutalás előtt is ellenőrzi az adóhatóság az szja-bevallásokat

A 2010. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásokat a jogosulatlan visszaigénylések megakadályozása érdekében az adóhatóság még az összegek kiutalása előtt ellenőrizheti. A Közép magyarországi régióban eddig 142 millió forint jogosulatlan kiutalását akadályozta meg a hatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságához tartozó adóigazgatóságok folyamatosan vizsgálják a személyi jövedelemadó bevallásokban visszaigényelt összegek jogosságát. Az eddig befejezett mintegy 2250 vizsgálat 53 százalékánál tártak fel a tényleges adókötelezettségtől való eltérést, ezzel 142 millió forint visszaigényelt összeg jogosulatlan kiutalását előzte meg a revízió - tájékoztatott a főigazgatóság.

Dacára annak, hogy az adóhatóság számos tájékoztatóban felhívta az adózók figyelmét a bevallás kitöltésével kapcsolatos tudnivalókra, az ellenőrzés tapasztalatai szerint azok a magánszemélyek, akik több kifizetőtől szereztek jövedelmet, gyakran rosszul összesítették az adóalapjaikat, illetve a levont adóelőlegeiket. Más adózók az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelmük tekintetében tévedtek, azaz nem megfelelően végezték el a szuperbruttósítást.

Tipikus hibát követtek el azok az adózók, akik az élet-, illetve nyugdíjbiztosításuk megszűntetése vagy átalakítása esetén a korábban igénybe vett adókedvezményt nem fizették vissza.

Gyakorta okozott eltérést a lakáscélú hitel törlesztése után járó adókedvezmény jogosulatlan igénybevétele is. Ez egyrészt abból eredt, hogy az adózók tévesen határozták meg a rájuk vonatkozó jövedelem-, illetve időkorlátot, másrészt pedig abból, hogy ugyanazon hitel után több adóstárs is érvényesítette a kedvezményt.

A fenti hibákon túl jogosulatlan visszaigénylésekhez vezetett az adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő nyugdíj bevallásnak elmulasztása, a tőzsdei ügyletekből származó veszteségek adóévek közötti elszámolása, illetve a 2010. évben kapott végkielégítések évek közötti megosztása is.

A budapesti, illetve a Pest megyei illetőségű adózók bevallásainak kiutalás előtti ellenőrzései döntő többségében a bevallás benyújtását követő 30. napig bejeződnek, így hibátlan bevallások esetén a kiutalásokra a jogszabályban meghatározott határidőig sor kerül. Amennyiben az ellenőrzés megállapítással zárul, annak eredményéről az adóhatóság hivatalos formában értesíti az adózót - írta közleményében a főigazgatóság.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×