eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ezért érdemes előre betankolni

Bár az olaj átlagos árfolyama a héten nem mutatott érdemi változást, a hazai fizetőeszköz sokat gyengült a dollárhoz képest. Ennek következtében a forintban mért benzin és gázolajár is emelkedett, ami a hazai üzemanyagárak jövő heti emelésében ölthet majd testet - írja a Portfolio.hu.

Bár a szaúdiak már a múlt hét szerdai, patthelyzettel zárult OPEC ülést követően is jelezték, hogy az igényeknek megfelelő mennyiségű olajat a piac rendelkezésre fogják bocsátani, a növekedési félelmek felerősödésének és a dollár erősödésének hatására csak az utóbbi napokban indulhatott meg az olaj árfolyamának csökkenése. Így a Brent heti átlagos értéke nem mutatott érdemi változást - olvashato a Portfolio.hu elemzésében.

A stagnáló átlagos olajárnak megfelelően a finomított termékek piacán sem alakult ki egyértelmű trend az utóbbi napokban, a benzin dollárban mért átlagára 1,2 százalékkal csökkent, míg a gázolajé 0,8 százalékkal emelkedett.

A forint azonban a görög csődfélelmek felfutásával gyengülni kezdett a dollárhoz képest (a múlt heti 182,2-es átlagár után az utóbbi napokban 186,5-ös átlagos érték alakult ki), ami nem kedvez az autósoknak. Összességében ugyanis hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára 1,2, a gázolajé pedig 3,1 százalékkal emelkedett a héten.

A Portfolio.hu elemzői szerint az utóbbi napok tőzsdei ármozgásai alapján a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az előttünk álló héten felfelé veszik az irányt a hazai üzemanyagárak. A dízel árában mindenesetre nagyobb emelés jöhet, amit ezúttal jórészt a forint árfolyamának gyengülése magyarázhat.

A Portfolio által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×