eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nabucco: megkezdődhet a finanszírozás tervezése

Áttörésnek nevezte a Nabucco történetében a szerdai projekttámogatási megállapodások aláírását a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás szerint ezzel az aláírással eladhatóvá válik a projekt. A Nabucco Projekttámogatási Megállapodásokat öt tranzitország képviselője írta alá Törökországban.

A politikai tervezési szakaszból a gyakorlati szakaszba lépett ezzel az aláírással a projekt - emelte ki elsőként a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás hangsúlyozta: a Nabucco az Európai Unió kiemelt projektje, hiszen csökkentheti az unió gázfüggőségét, és szállításban is alternatívát nyújt. Magyarországnak is ugyanezen okok miatt fontos, emellett mivel tranzitország vagyunk, jelentős bevételt is hozhat a gazdaságnak. A miniszter azt mondta: ezzel megkezdődhet a finanszírozás tervezése és a források biztosítása.

A Nabuccót eredetileg iraki és iráni gázzal akarták üzemeltetni, de ezen országok politikai bizonytalanságai miatt az unió már Azerbajdzsánnal, Üzbegisztánnal, és Türkmenisztánnal tárgyalt, hogy addicionális forrásokat találjanak. Fellegi Tamás hangsúlyozta azt is, hogy a Nabucco illeszkedik a nemzeti energiastratégiához, azaz lényegesen nagyobb függetlenséget tud biztosítani a mostani kelet-nyugat irányú szállítással szemben.

A Nabucco projekttámogatási megállapodásokat Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Románia és Törökország képviselői írták alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×